El Ple ha demanat al govern de la Generalitat que iniciï els tràmits per a un projecte de llei que reguli els preus dels lloguers. La proposta, que arriba en el primer plenari extraordinari del nou mandat d’Ada Colau, ha rebut el sí d’ERC i JxC (els dos grups que han forçat el ple). Els grups del govern municipal, BComú i el PSC, s’han abstingut, mentre que Cs, el PP i BCN Canvi hi han votat en contra.

Eva Baró (ERC) ha recordat a l’alcaldessa, Ada Colau, que a la presa de possessió “va allargar la mà per col·laborar amb la Generalitat” i ha assegurat que “aquesta n’és una bona oportunitat”. A més, ha reblat que “no cal res més que ser conseqüent amb allò que sempre han defensat”. Elsa Artadi (JxC) ha recordat que la bombolla dels lloguers “és un problema no resolt” i ha reclamat al govern municipal “no anar només a exigir recursos, també cal col·Laborar en debats constructius”.

El govern, a ERC i JxC: “Prou de fer teatre”

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha carregat contra ERC i JxC (els dos grups que conformen el govern de la Generalitat): “Prou de fer teatre”, ha sentenciat. Martín també ha recordat que “la via per aconseguir que els ajuntaments puguin limitar els lloguers és modificar la LAU”, la Llei d’arrendaments urbans (d’abast estatal). En aquest sentit també s’ha pronunciat Celestino Corbacho (Cs), que ha dit que “no entenem que el Ple de l’Ajuntament s’hagi de pronunciar sobre una responsabilitat directa de vostès [JxC i ERC] al govern i al Parlament”.

Óscar Ramírez (PP), en canvi, ha criticat el govern Colau: “Barcelona no necessita ni pisos contenidors, ni solucions desesperades ni polítiques intervencionistes que regulin els preus del lloguer”. I ha afegit que “la ciutat necessita que l’Ajuntament treballi braç a braç amb el sector privat”.  Des de BCN Canvi, Eva Parera ha alertat que una limitació dels preus dels lloguers “generarà desconfiança i manca de seguretat jurídica” perquè “molts propietaris retiraran els seus pisos del mercat”.

Aquest debat arriba després que tota l’oposició al Parlament tombés el decret impulsat pel govern català per limitar el preu del lloguer. Esquerra vol ara l’aval del consistori, en especial del govern dels comuns i el PSC, per impulsar un projecte de llei. La proposta d’acord que es votarà inclou també la creació d’una comissió no permanent d’estudi a l’Ajuntament per analitzar amb experts la repercussió que tindria la regulació dels lloguers a la ciutat i a l’àrea metropolitana.

La seguretat, a debat

El segon ple extraordinari es fa a instàncies de Ciutadans, amb el suport d’ERC, JxC i el PP. La proposta d’acord, redactada abans que es conegués el pacte de govern BComú-PSC, reclama un regidor exclusiu en matèria de seguretat, la convocatòria urgent de més places de la Guàrdia Urbana, plans de xoc per combatre la delinqüència i fer front a la venda a la manta, “fora de control”.

El debat arriba pocs dies després de la Junta Local de Seguretat, en què l’Ajuntament i la Generalitat van reclamar una reforma legislativa per penalitzar la reincidència dels furtadors. Precisament, la proposta d’acord insta les autoritats judicials i administracions competents a acordar les reformes necessàries en aquesta línia. També es proposa crear una comissió d’estudi per debatre i definir un nou model de seguretat a Barcelona.