El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha matisat les declaracions que va fer aquest dilluns a la SER Catalunya, en què va parlar de “retorn assistit” dels menors no acompanyats al país d’origen. “Si cal matisar alguna cosa, la matisaré”, ha dit Batlle en una intervenció en un ple extraordinari sobre seguretat, en què ha dit que cal orientar l’actuació per “vetllar pel dret a tutela i dret a educació”. El tinent d’alcalde ha demanat fer-ho “amb realisme i estima” pels menors.

Les declaracions que Batlle va fer aquest dilluns han centrat les crítiques dels portaveus d’ERC i Junts per Catalunya al plenari. El republicà Jordi Coronas les ha qualificat d’irresponsables i ha denunciat “el silenci” de l’alcaldessa. “Colau presideix el ple, el PSC executa les ordres i Valls les envia”, ha sentenciat. Elsa Artadi (JxC) ha lamentat que en “una situació descontrolada” per la inseguretat, la resposta del govern municipal sigui “expulsar menors d’edat”. Batlle ha replicat a Artadi tenir un discurs com el de la CUP.

“Ens deixarem la pell per la seguretat de Barcelona”

En el mateix plenari, convocat a instàncies de Cs i amb el suport d’ERC, JxC i el PP, s’ha aprovat una proposta d’acord per convocar de forma urgent més places de la Guàrdia Urbana, fer plans de xoc per combatre la delinqüència i fer front a la venda a la manta amb la col·laboració de les administracions competents i mesures socials. Tots els grups hi han donat suport excepte ERC, que s’ha abstingut perquè volia crear una comissió per debatre un nou model de seguretat a Barcelona.

En el debat, Cs, PP i Barcelona pel Canvi han fet confiança al nou tinent d’alcalde. “Hem posat les bases per millorar la seguretat de la ciutat; ens hi deixarem la pell”, ha sentenciat Albert Batlle, que ha expressat el “suport absolut” del govern de BComú i PSC a la Guàrdia Urbana. El tinent d’alcalde ha dit que demanarà convocar els consells de seguretat de cada districte a principis de setembre per fer “un abordatge localitzat” del problema.

El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha dit que amb Batlle s’ha fitxat “el Messi de la seguretat”, però li ha advertit que haurà de competir amb “la selecció del món de delinqüents que té Colau”. Manuel Valls (BCN Canvi) ha allargat també la mà al tinent d’alcalde: “L’ajudaré en el que calgui; tolerància zero amb la violència i la delinqüència”. Des del PP, Josep Bou ha expressat “un vot de confiança” en Albert Batlle.