Aquesta setmana es constituiran els 10 plens de districte a Barcelona. La composició de cada consell plenari es correspon als resultats de les eleccions municipals en cada districte. Tots els plens estaran presidits per l’oposició, tal com han acordat els grups municipals en les negociacions prèvies al ple de cartipàs.

ERC tindrà cinc presidències, Junts per Catalunya presidirà tres districtes i Ciutadans tindrà dues presidències. Barcelona pel Canvi, però, en reclama també una. La presidència dels districtes és un càrrec representatiu, sense dret a vot als plenaris, només en cas d’empat. Els 10 regidors de districte són de BComú o del PSC.

El nou govern d’Ada Colau i Jaume Collboni tindrà majoria absoluta en sis plenaris (Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí). Aquest fet, inusual en els últims mandats, els permetrà, per exemple, que en aquests plens es puguin aprovar còmodament el pla d’actuació del districte o el pressupost, tot i que l’última paraula la té el Ple de l’Ajuntament.

Tots els grups tindran representació a cada plenari, excepte el PP (només tindrà consellers a Nou Barris, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi) i JxC, que no tindrà cap conseller a Nou Barris. Ciutadans i Barcelona pel Canvi s’han repartit els 27 consellers que les dues formacions van obtenir en les eleccions del 26-M, quan formaven una coalició. La formació de Manuel Valls en tindrà un a cada districte.

Ciutat Vella

El ple de constitució està convocat per al 24 de juliol a les 18.30 h. La presidència del plenari serà per a un regidor d’ERC, amb tota probabilitat Jordi Coronas. El regidor del districte és Jordi Rabassa, de BComú. A Ciutat Vella, el govern de comuns i socialistes tindrà 10 dels 17 consellers. El PP no hi tindrà representació.

L’Eixample

El ple de constitució està convocat per al 25 de juliol a les 19 h. Tot apunta que la presidència del plenari serà per a Eva Baró, d’ERC. El regidor del districte és Jordi Martí, de BComú. El govern de comuns i socialistes hi serà en minoria, amb 10 dels 23 consellers. El PP no hi tindrà representació.

Sants-Montjuïc

El ple de constitució està convocat per al 25 de juliol a les 18.30 h. La presidència del plenari serà, segons s’ha pactat, per a Neus Munté, de Junts per Catalunya. El regidor del districte és Marc Serra, de BComú. El govern de comuns i socialistes tindrà 10 dels 17 consellers. El PP no hi tindrà representació.

Les Corts

El ple de constitució està convocat per al 25 de juliol a les 18.30 h. La presidència del plenari serà per a Paco Sierra, de Ciutadans. El regidor del districte és el socialista Xavier Marcé. El govern municipal hi tindrà només cinc dels 15 consellers (tres del PSC i dos de BComú). El grup més nombrós serà el d’ERC, amb quatre consellers.

Sarrià – Sant Gervasi

El ple de constitució està convocat per al 25 de juliol a les 19 h. Segons els acords de cartipàs, la presidència del plenari serà per a Jordi Martí, de Junts per Catalunya, tot i que Barcelona pel Canvi reclama presidir aquest districte amb Eva Parera, que té el suport de Ciutadans. El regidor de govern és el socialista Albert Batlle. El govern municipal hi serà en minoria absoluta, amb només cinc dels 19 consellers (tres del PSC i dos de BComú). Cs, JxC i ERC hi tindran quatre consellers cadascun.

Gràcia

El ple de constitució està convocat per al 24 de juliol a les 18.30 h. La presidència del plenari serà per a Ferran Mascarell, de Junts per Catalunya. El regidor del districte és Eloi Badia (BComú), que repetirà respecte al mandat anterior. El govern de comuns i socialistes tindrà set dels 17 consellers de districte. BComú i ERC van quasi empatar a Gràcia el 26-M i tindran cinc consellers cadascun. El PP no hi tindrà representació.

Horta-Guinardó

El ple de constitució està convocat per al 24 de juliol a les 18.30 h. La presidència del plenari serà per a un representant d’Esquerra, molt probablement Max Zañartu. El regidor del districte és la socialista Rosa Alarcón. El govern municipal hi tindrà majoria absoluta amb 10 dels 19 consellers de districte. BComú, ERC i el PSC tindran cinc consellers cadascun i el PP no hi tindrà representació.

Nou Barris

El ple de constitució està convocat per al 24 de juliol a les 18.30 h. Tot apunta que la presidència del plenari serà per a Gemma Sendra, d’Esquerra. El regidor del districte és la socialista Marga Marí-Klose. Aquest serà el plenari en què el govern municipal tindrà més representants, amb 13 dels 19 consellers, una còmoda majoria absoluta. Junts per Catalunya no hi tindrà cap conseller.

Sant Andreu

El ple de constitució està convocat per al 24 de juliol a les 18.30 h. La presidència del plenari serà per a Esquerra, molt probablement la regidora Montse Benedí. El regidor del districte és Lucía Martín, de BComú. El govern de comuns i socialistes hi tindrà majoria absoluta, amb 11 dels 19 consellers de districte. El PP no hi tindrà cap representant.

Sant Martí

El ple de constitució està convocat per al 25 de juliol a les 19 h. La presidència del plenari serà per a Marilén Barceló, de Ciutadans, tal com es va pactar entre els grups. El regidor del districte és David Escudé, del PSC. En aquest districte, el govern municipal també tindrà majoria absoluta, amb 11 dels 21 consellers del ple. El PP no hi tindrà cap representant.