(ACN) El Parlament ha derogat el decret impulsat pel Govern per limitar el preu del lloguer de l’habitatge. Finalment hi han votat en contra Ciutadans, PSC, En Comú Podem, CUP i PP. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha demanat l’abstenció dels comuns i dels cupaires perquè el decret pugui tramitar-se com a projecte de llei i incloure millores mitjançant la presentació d’esmenes. Però tots dos grups s’hi han negat i han acabat votant en contra.

Els comuns han lamentat que el decret “està fet” i que no es podrà millorar només presentant-hi esmenes al projecte de llei, ja que consideren que hi ha un desacord “amb el model que es planteja”. Els cupaires també hi han votat en contra i han estès la mà per poder impulsar una llei “de veritat” i consensuada: “No podem acceptar aquest decret”, han lamentat.

Frenar “l’escalada permanent” dels lloguers

Capella ha defensat que el decret tenia la intenció de frenar “l’escalada permanent” del preu dels lloguers i que el govern tenia el “deure d’actuar” per posar límit al mercat. Durant la seva intervenció, la consellera ha intentat convèncer els comuns i els cupaires perquè optessin per l’abstenció. “Si el tomben, no es podrà millorar res. Ens quedarem sense res i tornarem a la casella de sortida”, ha dit, i els ha retret “qui creieu que ho celebrarà? Estarà content qui vol que el mercat es reguli sol. Qui els ha vist i qui els veu”, ha sentenciat.

L’oposició en bloc tomba el decret

Excepte Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, la resta de grups parlamentaris han votat en contra de la proposta del govern català. Des de Ciutadans, el diputat Manuel Rodríguez ha carregat contra el govern per voler fer decrets falsos en una matèria que consideren “competència de l’Estat”. PSC i PP també consideren que la Generalitat està excedint el seu àmbit de competència. La socialista Rosa Maria Ibarra hi ha afegit que el decret no aporta cap solució efectiva a l’augment dels lloguers, i la popular Esperanza García n’ha culpat l’executiu perquè “no ha fet polítiques públiques d’habitatge des del 2007”.

Per part d’En Comú Podem, Susanna Segovia ha justificat el vot en contra a un text “buit de contingut” i ha acusat el govern de no haver treballat amb les entitats per redactar la proposta. “El plat no es presenta cuinat i s’espera que te l’arreglin després”, ha etzibat. Des de la CUP, la diputada Maria Sirvent ha lamentat que “la normativa no ataca l’emergència d’habitatge i legitima els preus de mercat, absolutament insostenibles” i ha demanat un nou text que prevegi, entre d’altres, un règim sancionador.