Les pressions de la PAH (la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca), que va ocupar el vestíbul de l’Ajuntament, ha donat els primers fruits. Aquest dilluns els representants de l’entitat s’han reunit amb l’Ajuntament, la Generalitat i la Delegació del Govern a Catalunya per trobar solucions amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera a la mesa d’emergència de l’habitatge. La mesa s’encarrega de reallotjar les famílies vulnerables que han patit un desnonament.

La voluntat de la PAH és que les mesures siguin estructurals i a llarg termini, però també se’n cercaran d’immediates. En aquest sentit, el subdelegat del Govern, Carlos Prieto, ha assegurat que “estudiarem i mirarem els propers dies” de quina manera es poden destinar a les famílies vulnerables els pisos buits que té la Sareb a Barcelona. Segons la PAH, n’hi ha uns 200.

Entonen el “mea culpa”

A banda de l’Estat, en la reunió també hi ha hagut representants de l’Ajuntament i la Generalitat. El secretari d’Habitatge del govern català, Agustí Serra, ha reclamat que “la responsabilitat és de tots” i ha demanat anar totes les administracions a l’una: “De res serveix que ens anem retraient res”.

Precisament en aquest sentit, el portaveu de la PAH, Santi Mas de Xaxàs, ha explicat després de la reunió que els representants de l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat “per primera vegada han acceptat que no han fet prou ni prou bé”. En paral·lel, la regidora d’Habiatge, Lucía Martín, ha celebrat “la disposició positiva” dels governs català i espanyol “tenint en compte d’on veníem, l’Ajuntament estava pràcticament sol”.

Noves reunions a l’agenda

Més enllà de les propostes per alleugerar la llista d’espera de la mesa d’emergència, les parts han acordat programar dues noves reunions del “comitè de crisi” —així l’ha batejat la PAH. La primera serà el dilluns 29 de juliol i tindrà un caire més tècnic perquè els representants de la plataforma i les administracions proposin mesures concretes.

La següent trobada serà al setembre i tindrà més pes polític. En aquesta reunió, segons la PAH, es presentarà un “pla executiu” perquè les propostes de la sessió tècnica comencin a prendre forma.

PAH reunio habitatge

La PAH recull els fruits de la tancada a l’Ajuntament

La reunió de la PAH, l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat arriba dies després que una cinquantena de persones ocupessin el consistori durant nou hores. Els activistes de la plataforma van fer aquesta acció per reclamar una trobada on s’abordés la crisi de l’habitatge a totes les administracions públiques implicades. Reclamaven, de fet, una resposta immediata per a les 650 famílies barcelonines que actualment estan a la llista d’espera d’un pis de la mesa d’emergència.

La PAH denuncia que els reallotjaments són precaris

Segons la PAH, les famílies han d’esperar mesos o fins i tot anys per obtenir un d’aquests immobles. Mentrestant, denuncien que se’ls reallotja en pensions o albergs que no reuneixen unes condicions mínimes d’higiene o no disposen d’espais com ara cuina o zona d’estudi per a infants.

Una resposta que, segons els activistes, vulneraria la Llei 20/2015, que obliga les administracions a garantir un reallotjament digne a les persones desnonades. Després de la reunió d’aquest dilluns, la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, també ha anunciat la voluntat de revisar el conveni perquè els espais de reallotjament, com ara les pensions o els albergs, compleixin unes condicions mínimes, més enllà d’oferir una solució d’habitatge en dues hores o ser econòmics.