Mossos d'Esquadra patrulla carrer

Del gener al juny del 2019, a Barcelona han crescut un 9 % els delictes comesos, un total de 115.014 (635 al dia). Són les dades que han donat a conèixer el conseller d’Interior, Miquel Buch, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de la primera Junta Local de Seguretat del mandat.

També creixen els furts un 8,4 % respecte al mateix període del 2018 (aquest any, de moment, s’han denunciat 67.276 furts). De fet, els furts són la tipologia majoritària de delictes que es denuncien a Barcelona: suposen un 58 % del total. Un 35 % passen a l’espai públic; un 33 %, als transports públics; i un 28 %, en establiments comercials.

Segons han fet públic els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, de mitjana cada dia a Barcelona es produeixen 365 furts, tants com dies té l’any. Alhora, la policia fa 17 detencions diàries de furtadors.

Es disparen els robatoris amb violència

L’augment de fets delictius es deu a l’increment exponencial dels delictes contra el patrimoni. Representen el 92 % del total de delictes succeïts els primers sis mesos de l’any. Destaquen els robatoris amb força en establiments comercials, que han crescut un 66 %, i que han alertat els veïns de barris com Sant Antoni; així com els robatoris amb violència i intimidació al carrer, que s’han disparat un 35 %. És el cas de les sostraccions de rellotges de luxetal com va explicar betevé.

En els sis premis mesos de l’any, se n’han denunciat 261 casos i s’han detingut 87 persones, la majoria “in fraganti”. Les últimes detencions van ser aquest dijous, quan els Mossos d’Esquadra van donar un cop contra un grup organitzat que robava rellotges a turistes. Per agilitzar les denúncies de furts i robatoris al centre de la ciutat, l’Ajuntament i la Generalitat han acordat reobrir la comissaria de la plaça de Catalunya.