L’alcaldessa, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, han reclamat canvis en la llei per penalitzar la reincidència. “No pot ser que no es distingeixi entre un petit lladre i autèntics grups professionals”, ha dit Colau. Per la seva banda, Buch ha demanat als representants judicials que es comprometin “en la reforma legislativa per eliminar dels carrers l’activitat delictiva que estem patint”.

Colau i Buch ho han dit aquest divendres, després de la primera Junta Local de Seguretat del nou mandat; també és la primera a la qual hi ha assistit el nou tinent d’alcalde Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, com a representant de la Guàrdia Urbana.

La trobada la va avançar Colau per l’augment de la inseguretat a la ciutat, un fet que les dades demostren, ja que, segons ha confirmat Interior, els robatoris violents han augmentat a Barcelona un 30 % el primer semestre del 2019. A més, segons el Baròmetre municipal, la seguretat és el que més preocupa els barcelonins.

Un 9 % més de delictes a la ciutat

La Junta també ha servit per posar xifres a la delinqüència que hi ha a la ciutat. En el primer semestre del 2019, els delictes van créixer un 9 % (en total, 115.014), alhora que també van augmentar les detencions un 17,4 % (11.322). El tipus de delicte que segueix encapçalant la inseguretat a Barcelona són els furts, que ocupen un 58 % de l’activitat.

En la reunió el conseller Buch ha confirmat que en els propers mesos s’incorporaran a la plantilla de Barcelona 320 mossos més, un anunci que va fer aquest dijous, 24 hores abans de la Junta. Al vespre, en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, l’alcaldessa va dir que “és una bona notícia”  l’oferta d’Interior i va remarcar que “Buch ens ha donat la raó”.

A la Junta del juny del l’any passat, Colau va demanar més agents per a la ciutat i llavors el conseller ho va descartar. Per això, en l’entrevista, va lamentar que el reforç policial arribi ara: “Anem tard, però millor tard que mai”.

Pla Barcelona, ciutat segura

Més enllà de l’increment d’agents dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, la Junta de Seguretat Local també ha deixat altres titulars. En aquest sentit, Buch ha proposat la creació del Pla Barcelona, ciutat segura per combatre la delinqüència a la ciutat, amb la implicació també de l’Ajuntament de Barcelona i d’altres entitats socials i comercials.

El pla recull vuit punts estratègics que van des de la promoció del pla, fins a mesures més concretes (algunes de les quals ja s’estan treballant, com el trasllat de 320 mossos més a Barcelona). D’altra banda, el pla també preveu la reobertura de la comissaria de la plaça de Catalunya per agilitzar les denúncies de furts i robatoris que es cometin al centre de la ciutat.