L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la proposta definitiva del Pla d’usos de l’Eixample que, finalment, només limitarà l’obertura de nous establiments de restauració, comerços alimentaris amb degustació, discoteques, supermercats petits i botigues de conveniència per evitar-ne la saturació i problemes de convivència. Com ja va avançar betevé, la regulació serà més estricta als carrers pacificats o que es pacifiquin en un futur, i serà més permissiva a la resta del districte.

Un cop entri en vigor la limitació (que es votarà al plenari del mes de gener), a l’Eixample només s’hi podran obrir com a molt 1.200 restaurants, súpers i discoteques nous; d’aquests, un màxim de 150 seran als carrers pacificats. Així ho ha explicat la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú), mentre que la seva sòcia del PSC, la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, ha assegurat que els seus càlculs preveuen un creixement màxim de fins a 2.200 locals nous al districte. Ball de xifres a banda, sense limitació l’Eixample tindria un creixement potencial d’11.000 locals.

Cauen del Pla d’usos els negocis turístics

De la llista d’activitats que es limitaran han caigut els establiments vinculats a l’activitat turística (lloguer de bicicletes, motos, reparació de vehicles, viatges i serveis turístics…) que sí que apareixien en l’aprovació inicial. Janet Sanz ho ha justificat per “simplificar la regulació”. El Pla d’usos l’han presentat conjuntament els dos socis de govern, BComú i PSC, després de resoldre les discrepàncies que tenien amb el pla inicial.

Regulació en carrers pacificats o futurs eixos verds

Els àmbits afectats per la limitació més estricta són els següents:

  • Carrers ja pacificats: Enric Granados, pg. Sant Joan, av. Mistral, crta. Ribes, av. Gaudí i Cartagena —en l’àmbit de les Glòries.
  • Carrers en obres de pacificació: Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell, Girona, Tamarit, Parlament i Aldana.
  • Carrers que es pacifiquin en un futur.
  • Carrers dins els àmbits del Pla d’usos de Sant Antoni i el Pla d’usos del carrer de Girona.

Les condicions que s’aplicaran per a l’obertura de nous establiments (dels cinc afectats) són les següents:

  • Màxim de cinc establiments en un radi de 50 m.
  • Màxim de 18 establiments en un radi de 100 m.
  • Distància lineal de 25 m. entre establiments d’aquests tipus.

Regulació a la resta del districte

A la resta de carrers del districte s’aplicarà una limitació menys estricta amb aquesta condició: un màxim de 20 establiments afectats en un radi de 100 metres. La tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC) ha defensat la doble regulació perquè “ataca el monocultiu” a les zones més saturades i “permet el creixement de l’activitat econòmica allà on té marge”.

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha justificat que l’Ajuntament aprovi un pla d’usos per a l’Eixample per evitar la “massificació” d’uns tipus de negocis i potenciar el comerç de barri. Sanz ha posat el carrer d’Enric Granados com l’exemple a evitar:

Volem evitar que més carrers acabin com Enric Granados. En nou trams de carrer hi ha fins a 70 restaurants. A l’avinguda de Gaudí hi ha 41 restaurants en quatre trams de carrer.”
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme

La tinenta d’alcalde, a més, ha assegurat que als àmbits on ja hi ha limitacions a l’obertura de negocis nous, s’ha demostrat que la mesura beneficia el comerç de proximitat. Al carrer de Girona, per exemple, des que es va limitar l’obertura de determinats negocis només han obert nou restaurants nous, mentre que de comerços de proximitat n’han obert 90, ha dit Sanz.