Les terrasses del carrer d’Enric Granados hauran de tancar una hora abans a partir d’aquest mateix divendres. La mesura, que l’Ajuntament de Barcelona havia anunciat a principis d’agost, arriba l’endemà que els veïns protestessin al carrer per denunciar el soroll amb què conviuen diàriament.

D’aquesta manera, la vuitantena de locals que tenen terrasses al carrer d’Enric Granados podran obrir de les 8 h a les 23 h de diumenge a dijous, i de les 8 h a les 0 h els divendres, dissabtes i vigiles de festius. Tot i la reducció horària, el decret no preveu cap indemnització per als negocis. De fet, Gonzàlez recorda que el consistori encara té marge per continuar actuant perquè la llei permet reduir l’horari fins a dues hores. També assegura que el Gremi de Restauració de Barcelona s’equivoca quan situa una “dicotomia falsa entre les terrasses i una ciutat morta i trista”. “Nosaltres defensem la salut i el dret al descans dels veïns”, sentencia.

1.324 cadires i 1.600 veïns empadronats

El decret de l’avançament de l’horari s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) amb la finalitat de “posar mesures per recuperar l’equilibri que s’ha trencat”, assegura el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez. I posa un exemple: a les terrasses d’Enric Granados hi ha 1.324 cadires i 1.600 veïns empadronats. És a dir, si baixessin tots al carrer “gairebé tots podrien ocupar una cadira”.

L’Ajuntament farà un seguiment de la mesura, en comprovarà l’efectivitat i estudiarà si és necessari que continuï. Davant d’aquesta resolució, però, es pot interposar un recurs.

150 expedients oberts a les terrasses d’Enric Granados

En el transcurs d’aquest 2022, l’Ajuntament ha obert un total de 150 expedients als establiments de restauració del carrer d’Enric Granados. 92 d’aquests expedients són per incompliments a les terrasses, que representen el 21 % dels expedients de terrasses de tot el districte de l’Eixample. “Aquest és un carrer on no estem veient aquesta corresponsabilitat que demanem al sector”, es lamenta el regidor. Gonzàlez, a més, assegura que una part del sector incompleix la normativa “de forma reiterada i molt flagrant”. “Sobre aquests haurem d’actuar amb tota la contundència”, conclou.

La plaça del Sol i la plaça de la Revolució també retallen l’horari

El decret municipal també inclou avançar l’horari de tancament de les terrasses de dues places de Gràcia —la plaça del Sol i la plaça de la Revolució. Aquests dos espais se sumen a les del Diamant i de la Vila de Gràcia, on ja s’aplica la modificació des de fa uns dies. 

En aquest cas, de l’1 de novembre al 31 de març, l’horari serà de 8 a 0 h cada dia de la setmana. Per tant, els establiments perdran una hora de feina els divendres, dissabtes i vigílies de festius. En canvi, de l’1 d’abril al 31 d’octubre l’horari de les terrasses serà de 8 a 23 h de diumenge a dijous i de 8 h a 0 h els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. És a dir, hi haurà tisorada cada dia.

Ara bé, en el cas de les places de Gràcia, l’Ajuntament sí que ofereix als restauradors la possibilitat d’afegir més taules per compensar les possibles pèrdues econòmiques provocades pels canvis d’horari. A la plaça del Sol, podran sumar-ne dues per terrassa, i a la plaça de la Revolució cada establiment en podrà afegir una més.