Els comerciants del centre de l’Eixample, CorEixample, han explicat que han arribat a un acord amb l’Ajuntament perquè el pla d’usos del districte sigui més restrictiu als eixos pacificats de la Superilla de l’Eixample i més lax a la resta del districte. El govern municipal no ha confirmat l’acord, i assegura que s’estan acabant de tancar les condicions del pla d’usos.

Els comerciants, satisfets amb la “cirurgia fina”

Els botiguers asseguren que l’acord preveu fer “cirurgia fina” a l’Eixample i no aplicar els mateixos criteris a tot el districte. Per això, finalment es permetran activitats com ara locals musicals, locals de lloguer de bicicletes i tallers de motos a l’Eixample, això sí, fora dels eixos pacificats. De fet, Alfons Barti, director de la Fundació Barcelona Comerç, l’entitat que agrupa els diferents eixos comercials de la ciutat, ha explicat que l’acord també s’ha fet amb els dos socis de govern, comuns i socialistes, tot i que inicialment no hi havia consens.

Des del març del 2021, en aquest punt de la ciutat les llicències estan suspeses. Tot apunta que el pla s’aprovarà inicialment en Comissió de Govern aquest dijous. Ara fa uns mesos l’Ajuntament de Barcelona va anunciar un pla d’usos a tot el districte de l’Eixample, per limitar l’obertura de restaurants, bars, botigues d’alimentació i altres activitats vinculades al turisme.

L’Ajuntament “està definint les condicions” del pla d’usos

El consistori no ha confirmat l’anunci dels comerciants i ha afegit que en els propers dies s’explicaran els detalls del pla d’usos de l’Eixample. Asseguren que “l’àmbit d’afectació del pla d’usos és tot el districte sencer i definirà unes condicions que s’estan acabant de tancar.”

Un de cada cinc locals són restaurants

A l’Eixample, només la restauració suposa el 20 % del total d’establiments del districte. En total hi ha 3.279 locals dedicats a aquesta activitat, dels 14.416 que hi ha. A banda d’aquests establiments, les activitats que inicialment buscava regular el Pla d’usos són:

  • Activitats de pública concurrència: bars i restaurants, activitats musicals, gimnasos, jocs i atraccions i activitats audiovisuals.
  • Establiments alimentaris: autoserveis, superserveis, supermercats, comerços alimentaris amb degustació i botigues de conveniència.
  • Establiments vinculats a l’activitat turística: exposició i venda de lloguer de bicicletes, motos i complements de vehicles de mobilitat personal; manteniment i reparació de vehicles de motor i material de transport; establiments que ofereixen viatges i serveis turístics, oficines i punts d’informació turística.