Tot el districte de l’Eixample tindrà un pla d’usos per limitar l’obertura de nous restaurants, bars, botigues d’alimentació i altres activitats vinculades al turisme per “evitar la gentrificació i preservar el comerç de proximitat”. El pla s’ha aprovat inicialment, i arriba després de la suspensió de llicències que es va fer ara fa un any als carrers que es transformaran amb la superilla de l’Eixample i un tram d’Enric Granados. Es vol evitar que la implantació dels eixos verds afecti el teixit comercial.
Per la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, els plans d’usos són una de les mesures que té l’Ajuntament per aturar la gentrificació, i recorda que a l’Eixample també s’han comprat cinc finques per evitar l’expulsió dels veïns. “L’objectiu és que puguem continuar promocionant espais que puguin ocupar comerços de tota la vida o que no puguin ni plantejar-se pagar segons quins lloguers”, ha explicat Sanz.
Un de cada cinc locals són restaurants
Només la restauració suposa el 20 % del total d’establiments de l’Eixample, són 3.279 locals dels 14.416 que hi ha al districte, i representen el 30 % dels locals dedicats a la restauració a tota la ciutat. A banda d’aquests establiments, les activitats que regula el Pla d’usos són les següents:
- Activitats de pública concurrència: bars i restaurants, activitats musicals, gimnasos, jocs i atraccions i activitats audiovisuals.
- Establiments alimentaris: autoserveis, superserveis, supermercats, comerços alimentaris amb degustació i botigues de conveniència.
- Establiments vinculats a l’activitat turística: exposició i venda de lloguer de bicicletes, motos i complements de vehicles de mobilitat personal; manteniment i reparació de vehicles de motor i material de transport; establiments que ofereixen viatges i serveis turístics; oficines i punts d’informació turística.
Un màxim de 5 locals en 50 metres
El Pla d’usos permetrà un màxim de 5 locals d’aquestes activitats en un radi de 50 metres, i en un tram de 100 metres, un màxim de 18 locals d’aquest tipus. A més, s’estableixen topalls de superfície i de distància entre entre aquests establiments. En el cas de la restauració, comerç alimentari amb degustació i botigues de conveniència, hauran de mantenir una distància de 25 metres entre establiments del mateix tipus.
Provença i Enric Granados ja superen els llindars
Els carrers on l’Ajuntament ha detectat que ja se superen aquests llindars, són alguns trams del carrer de Provença, el d’Aribau i el d’Enric Granados. El regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha explicat que aquestes activitats s’han començat a desplaçar en carrers propers a aquests punts de concentració, i per això s’ha actuat a tot el districte. Amb aquest pas es vol seguir el camí fet al carrer de Girona, on es va actuar un any abans de la pacificació del carrer, i evitar el cas del monocultiu del carrer d’Enric Granados.
El PSC s’absté en l’aprovació inicial
El PSC, soci de govern de Barcelona en Comú, no comparteix el Pla d’usos. Consideren que la mesura és necessària però tenen dubtes que s’hagi de fer a tot el districte i el tipus d’activitats que es volen limitar, com és el cas de tallers de reparació i lloguer de bicicletes. Tampoc no els sembla bé que no s’hagi tingut en compte l’àrea de comerç, que està en mans socialistes, per elaborar-lo. Per això, en l’aprovació inicial a la Comissió de Govern d’aquest dijous es van abstenir.
Ara s’obre un període d’exposició pública de dos mesos i es durà a terme un procés participatiu amb veïns, eixos comercials i altres entitats dels districte, a més dels partits polítics, abans de fer-ne l’aprovació definitiva.