parc joan miró

El Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució d’En Comú Podem perquè el govern estudiï una alternativa per ubicar la zona d’obres dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) al Parc de Joan Miró. La resolució, que es va aprovar aquest dimecres a la Comissió de Territori, també insta el govern a aturar la tala “indiscriminada” de 178 arbres del parc i a establir un procés de diàleg amb els veïns i l’Ajuntament de Barcelona per cercar solucions i alternatives.

La Generalitat, pendent d’una reunió amb els veïns

L’Ajuntament de Barcelona també va aprovar a finals de març una proposta de BComú en la mateixa línia. En aquell moment la tinenta d’alcalde Janet Sanz va criticar que els tècnics van escollir “la proposta més senzilla”. Des del Departament de Territori defensen que és complicat trobar un espai alternatiu. També recorden que l’ocupació del parc va ser “definida i consensuada” amb l’Ajuntament de Barcelona el 2014 i que no s’havia trobat cap altre espai lliure amb les dimensions i característiques que requereix l’obra. Tot i això, la conselleria “continua analitzant la solució” amb el consistori i ha convocat els veïns a una reunió per estudiar possibles actuacions.

Els veïns asseguren que hi ha alternatives

Des de l’entitat Salvem el Parc de Joan Miró asseguren que hi ha alternatives a aquest espai. Denuncien que la Generalitat i l’Ajuntament no van ser transparents en detallar l’impacte de les obres i critiquen que s’hagi “tirat pel camí fàcil”. Entre les propostes que fan hi ha la d’explorar altres carrers i fer passar els camions pel carrer de Tarragona o pel tram final del carrer de la Diputació.

Una tercera part del parc ocupada per les obres

Les obres obres d’ampliació de l’L8 dels FGC per unir la plaça d’Espanya i Gràcia han de començar aquest mateix estiu i impliquen la perforació de quatre quilòmetre de túnel que es faran en bona part amb una tuneladora. Per poder-les executar està previst convertir el Parc de Joan Miró en el centre d’operacions. Això suposa ocupar prop d’una tercera part del parc per instal·lar-hi les oficines del personal d’obra i d’Administració, el magatzem del material i també la zona d’apilament de terres que s’extreguin amb la tuneladora.

Les obres també impliquen arrencar 178 arbres del parc, dels quals 137 es talaran i només se’n replantaran 41.