pisos

CaixaBank és el privat que més part s’endú del pastís. Segons una investigació recent de la Fundació Civio, és el segon gran tenidor amb més habitatges a Catalunya, només superat per la Generalitat, que en té 10.731. De fet, el grup bancari té més pisos de lloguer en propietat que l’Ajuntament de Barcelona. CaixaBank en gestiona almenys 5.064 a través de sis societats, com ara Buildingcenter SAU o Livingcenter Activos Inmobiliarios SAU. El consistori barceloní en té 4.809.

Les dades obtingudes per Civio ─una redacció sense ànim de lucre─ i cedides a ‘Crític’, revelen encara més informació. Les han obtingudes a través d’una petició a l’Institut Català del Sòl (Incasòl), l’organisme de la Generalitat que custodia les fiances dels lloguers. Segons aquestes xifres, al darrere de CaixaBank hi ha altres grups coneguts, com els fons d’inversió estatunidencs Cerberus i Blackstone, que aglutinen 2.877 i 2.590 pisos, respectivament.

321 empreses o entitats concentren 70.000 pisos

La recerca treu a la llum que al territori català hi ha 321 entitats o empreses que són propietàries directes de més de 50 pisos de lloguer cadascuna. En total concentren el 9,6 % dels 728.142 habitatges llogats amb fiança dipositada a l’Incasòl ─és a dir, gairebé 70.000 pisos─ i la meitat estan en mans de 10 grans propietaris. Només dos són administracions públiques. En la taula següent es pot consultar bona part de la informació revelada per Civio: