Clara Ponsatí
Foto: Eli Don (ACN)

(ACN / Europa Press / Redacció) El magistrat instructor de la causa del procés de l’1 d’octubre al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha dictat una ordre de detenció nacional contra l’eurodiputada i exconsellera d’Educació Clara Ponsatí. La justifica per la incompareixença de Ponsatí davant l’alt tribunal el 24 d’abril passat, quan estava cridada a declarar. En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, Llarena sosté que la investigada “ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial“.

El magistrat instructor considera que els deures de Ponsatí a l’Eurocambra aquell dia no justifiquen l’absència, que tampoc, assegura, es va argumentar ni avisar. Llarena remarca que aquesta ordre de detenció nacional té com a finalitat poder prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència, i recorda que si Ponsatí compareix voluntàriament, l’ordre de detenció podria deixar-se sense efecte com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel després de la seva incompareixença al Suprem.

Detinguda el març en el retorn sorpresa a Barcelona

De fet, Clara Ponsatí va ser detinguda pels Mossos d’Esquadra el 28 de març passat per l’ordre en vigor en relació amb un delicte de desobediència per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Va ser en tornar per sorpresa a Barcelona després de cinc anys. Aleshores va declarar a la Ciutat de la Justícia, davant del Jutjat d’Instrucció número 4, i va quedar en llibertat, però amb la citació de Llarena per al 24 d’abril.

Acte seguit, va tornar a Brussel·les i no va acudir a la cita amb Llarena. Membre actual del Parlament Europeu per Junts, Ponsatí té immunitat europarlamentària cautelar concedida pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.