La Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat preservar el Parc de Joan Miró de les obres d’ampliació de l’L8 que impulsa la Generalitat i que preveuen afectar una part d’aquesta zona verda com a àrea d’operacions. La proposta aprovada, a instàncies de BComú —al govern municipal— demana evitar la tala d’arbres i continuar el diàleg per “trobar la millor alternativa” escoltant els veïns i facilitant-los informació.

Precisament aquest dimarts, fonts del Departament de Territori han assegurat que l’Ajuntament estava al cas del projecte i que estan oberts a trobar una altra solució, malgrat que ho veuen complicat. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que cal fer compatible “una obra indispensable” per la ciutat amb la preservació del parc —com demanen veïns de la zona—. “Hi ha d’haver altres propostes”, ha apuntat Sanz, que considera que els tècnics van escollir “la proposta més senzilla”.

L’oposició acusa els comuns d’oportunisme

Tot i la unanimitat en la votació, en el debat l’oposició han recriminat al grup dels comuns oportunisme amb aquesta proposta. Eva Baró (ERC) ha recordat a Janet Sanz que fa nou anys que Generalitat i Ajuntament parlen d’aquesta obra i ha assegurat que hi ha informes favorables del consistori. “Li correspon a vostè autoritzar on es pot fer una intervenció a l’espai públic de Barcelona”, ha etzibat Baró a Sanz.

La tinenta d’alcaldia ha dit que l’Ajuntament no podia impossibilitar res a escala tècnica i jurídica per la llei ferroviària que empara la Generalitat i que ha estat ara a escala política que s’ha reclamat una solució. Des de Junts, Francina Vila ha acusat els comuns de cínics i de plantejar aquesta proposta per “tapar-se les vergonyes; és vostè qui governa a la ciutat i ha acordat les obres amb la Generalitat”.

També des de Ciutadans, Paco Sierra ha clamat per preservar tots els arbres del Parc de Joan Miró. El popular Óscar Ramírez ha dit que la iniciativa que els comuns han portat a votació busca “blanquejar la incompetència del govern municipal” com a responsable de les gestions amb la Generalitat. Des de Valents, Óscar Benítez s’ha preguntat si l’Ajuntament no sabia què passaria al Parc de Joan Miró.

Pel que fa al PSC, socis dels comuns al govern municipal, la tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha demanat continuar el diàleg per trobar “la millor alternativa” i ha recriminat falta de comunicació.