El govern municipal ha decretat una suspensió de llicències de nova construcció i gran rehabilitació durant un any. L’objectiu és elaborar un Pla especial de preservació i protecció del patrimoni de la Vila de Gràcia, i part dels barris de la Salut, Vallcarca i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, perquè no es repeteixin casos com el de les casetes i l’alzina del carrer d’Encarnació.

Evitar la desaparició d’edificis emblemàtics

L’Ajuntament vol preservar la singularitat i el teixit tradicional de Gràcia i evitar la desaparició d’edificis emblemàtics. Per això, s’estudiarà les característiques de les edificacions que hi ha per mantenir-ne les que tinguin un valor històric i patrimonial, fomentar-ne la rehabilitació i evitar-ne la substitució.

“El projecte més important que es farà a Gràcia”

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha volgut destacar la importància d’aquesta moratòria: “És el projecte més important que es farà a Gràcia en els propers anys”. En aquest sentit ha insistit: “No estem paral·litzant Gràcia”. Badia ha assegurat que davant l’anunci que va fer l’ajuntament per catalogar el patrimoni del districte s’ha detectat una entrada important de demandes de permisos de llicències d’obres.

Mapa on s’aplicarà la moratòria

 

mapa moratòria Gràcia

Continua la negociació veïnal per les casetes de l’Encarnació

La senyal d’alarma per protegir el patrimoni arquitectònic de Gràcia l’ha donat el cas de l’alzina i les casetes del carrer de l’Encarnació. Es tracta de dues finques centenàries de la Vila de Gràcia i una alzina bicentenària situades molt a prop de la plaça de la Virreina, en els números 13, 15 i 17, que tenen la llicència d’obres i tots els permisos en regla per un projecte de nova construcció. A l’inici dels treballs, els veïns van impedir-ne l’enderroc ocupant l’espai, i s’han organitzat en una plataforma que ha continuat pressionant per preservar aquest conjunt històric.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El patrimoni arquitectònic de Gràcia al mapa” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/patrimoni-gracia-edificis-protegits-barcelona/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Jordi Ramón, de Gràcia, cap a on vas? i membre de la plataforma Salvem l’alzina i les casetes, explica que és imprescindible per a la conservació del patrimoni arquitectònic del districte acompanyar el nou catàleg que vol fer l’Ajuntament amb una moratòria de les llicències, tal com s’ha fet. Els veïns volen demanar al consistori poder estar presents en l’elaboració i l’establiment dels criteris d’aquest catàleg.

 

casetes encarnació Gràcia

Per la seva banda el regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha explicat que continua la negociació entre l’ajuntament i la propietat per elaborar un projecte que permeti conservar les dues cases. El regidor ha manifestat que en cas que el consistori volgués executar una expropiació la propietat hi hauria d’estar d’acord. El regidor ha afirmat que la negociació s’allargarà fins al gener com a mínim. El que sí que es va anunciar fa unes setmanes és un acord per salvar l’alzina bicentenària.

Preocupats a l’edifici contigu

Els veïns de l’edifici del número 19 contigu al de les casetes d’Encarnació, al número 17, es mostren preocupats pel futur del seu habitatge. Admeten que aquest divendres han arribat “a un acord amb la propietat de les casetes per actuar a les bigues de fusta que compartim”, explica Divina Ribó. Segons detalla, “des del 7 de novembre, quan va començar l’enderroc de les casetes i que es va aturar després, van quedar al descobert una part de les bigues -de fusta- que sustenten els sostres del número 17 i 19” i afegeix que “des de llavors ha plogut força”.

Ribó explica que “vivim amb la incertesa de no saber què passarà d’ara endavant” perquè, recorda, “l’enderroc de les dues casetes s’ha aturat” però no s’ha concretat què s’hi farà.