L’Ajuntament de Barcelona s’ha pronunciat sobre la possible desaparició de les casetes del carrer de l’Encarnació. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha piulat a través del seu compte de Twitter que el consistori mantindrà dilluns 12 de novembre una reunió amb els propietaris de les finques per intentar estudiar possibles alernatives. Tot i això ha reconegut que “malauradament, no estaven catalogats i la legislació no ens permet desfer l’operació, que suposa la construcció de 28 habitatges“.

Als jardins de les finques hi ha una alzina, que segons els veïns té uns 250 anys. En aquest sentit el regidor ha dit que “s’ha parat la tala de l’alzina centenària del carrer de l’Encarnació”. Una de les imatges per simbolitzar-ne la preservació és la d’una persona asseguda a sobre.

alzina casetes encarnació

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El ginjoler centenari de Sant Gervasi – la Bonanova, salvat pels veïns” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/va-passar-aqui/salvem-el-ginjoler/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

D’aquesta manera han celebrat els veïns concentrats a les finques la intervenció del govern municipal.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”PER SABER-NE MÉS: Com arribar en metro a la manifestació?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Els veïns mantindran la pressió

Els veïns s’han mostrat satisfets, però també han volgut conservar la prudència. Per això continuaran mobilitzats per pressionar l’administració i la constructora per garantir la preservació de les cases centenàries.

Entre les entitats diverses del barri que s’han sumat a la defensa d’aquest espai hi ha Gràcia cap on vas? que ha assegurat que aquest cas posa de manifest que “el patrimoni arquitectònic i natural de la ciutat no està prou protegit“. Des de la Fundació World Nature que treballa per la conservació de la biodiversitat han emplaçat a l’Ajuntament a fer un inventari dels jardins privats que tenen un verd molt important i no estan catalogats.

Cronologia  de la mobilització

En principi havia de ser una concentració, la d’aquest divendres, a les portes de les cases del carrer de l’Encarnació per protestar contra l’anunci que les volen enderrocar. Però un grup ha aconseguit tirar-ne a terra una porta lateral i un centenar de persones que hi havia concentrades han entrat als jardins de les cases. Al terrat de les finques també s’han vist diverses persones que han desplegat pancartes de simbologia ocupa.

La policia ha indicat a alguns dels concentrats que eren a l’interior de les cases que sortissin al jardí pel perill que suposa estar-hi a dins. Finalment un operari ha precintat l’escala que dona accés a les cases per evitar que ningú entri.

Els concentrats asseguren que no es mouran i que organitzaran torns per mantenir la presència veïnal en aquest espai. Estan planificant un programa d’activitats per al cap de setmana i es plantegen fer un dinar de carmanyola aquest dissabte.

La Divina, veïna del número 19 del carrer de l’Encarnació, ha assegurat que amb les obres que s’han de dur a terme la seva casa se’n pot veure afectada. D’altres han manifestat el seu malestar i la “tristor” de veure que les casetes podrien anar a terra. A més critiquen que el barri “viu una pressió especulativa molt gran”.

L’avís que les màquines dels operaris havien arribat a les cases dels números 13,15 i 17 va córrer durant tot aquest dijous per les xarxes socials. Els veïns de la Vila de Gràcia fa anys que intenten evitar que aquestes cases, situades molt a prop de la plaça de la Virreina, vagin a terra. No estan catalogades però els veïns consideren que són part de la història del barri.