Al Catàleg del patrimoni arquitectònic de Gràcia, hi consten més de 500 finques protegides. Els edificis estan classificats en quatre nivells de protecció: béns d’interès nacional, local, urbanístic i documental. La majoria són béns d’interès urbanístic, en color taronja al mapa. Els de color morat són les 25 edificacions i 10 conjunts arquitectònics que l’Ajuntament vol afegir al catàleg de patrimoni. Clica les opcions del menú del mapa per visualitzar-hi una o més categories. Si cliques sobre els punts podràs veure la informació detallada de cada finca, com l’època de construcció i el tipus de protecció. En aquest mapa també pots consultar els 11 establiments emblemàtics que hi ha registrats com a patrimoni arquitectònic de Gràcia.

Hi ha tres béns d’interès nacional (nivell A) al districte de Gràcia: el Parc Güell, la Casa Museu Gaudí i la Casa Vicens. La Generalitat de Catalunya és qui decideix quins edificis hi formen part. La categoria següent la integren béns d’interès local (nivell B), decidits per l’Ajuntament de Barcelona i ratificats per la Generalitat. En aquest tipus de protecció hi ha arquitectures ben diverses: des de monuments (com el d’Anselm Clavé i la Font d’Hèrcules al passeig de Sant Joan) fins a esglésies (com el convent de Pompeia a la Diagonal amb el carrer de la Riera de Sant Miquel i el Santuari de Sant Josep de la Muntanya al barri de la Salut). També hi ha un bon gruix de cases residencials i edificis d’habitatges d’èpoques i estils diferents, la majoria de les quals es concentren a Gran de Gràcia. Els béns d’interès urbanístic (nivell C) són els més nombrosos en aquest mapa i són competència absoluta de l’Ajuntament. Per a aquestes tres categories, el manteniment és obligat i no és possible l’enderroc.

En canvi, els béns d’interès documental (nivell D) poden enderrocar-se després de presentar i aprovar un estudi històric i arquitectònic. Al Catàleg del patrimoni hi ha quatre finques d’aquest tipus a la Vila de Gràcia: l’Escola Vedruna, un habitatge unifamiliar al carrer de Massens, un edifici de pisos a Martínez de la Rosa i la font pública que hi ha a la travessera de Gràcia, 128. Al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova hi trobareu la Font de la Caputxeta. També hi ha una altra font al barri de la Salut, la del Carbó, que juntament amb la Casa Lluís Mondet, completen aquest tipus de protecció.