Al Catàleg del patrimoni arquitectònic de Gràcia, hi consten més de 600 finques protegides. Els edificis estan classificats en quatre nivells de protecció: béns d’interès nacional, local, urbanístic i documental. La majoria són béns d’interès urbanístic, en color taronja al mapa. Clica sobre els punts per veure la informació detallada de cada finca, com l’època de construcció i el tipus de protecció. En aquest mapa també podeu consultar els 11 establiments emblemàtics que hi ha registrats com a patrimoni arquitectònic de Gràcia.

Hi ha tres béns d’interès nacional al districte de Gràcia: el Parc Güell, la Casa Museu Gaudí i la Casa Vicens. La Generalitat de Catalunya és qui decideix quins edificis hi formen part. La categoria següent la integren béns d’interès local, decidits per l’Ajuntament de Barcelona i ratificats per la Generalitat. En aquest tipus de protecció hi ha arquitectures ben diverses: des de monuments (com el d’Anselm Clavé i la Font d’Hèrcules al passeig de Sant Joan) fins a esglésies (com el convent de Pompeia a la Diagonal amb el carrer de la Riera de Sant Miquel i el Santuari de Sant Josep de la Muntanya al barri de la Salut). També hi ha un bon gruix de cases residencials i edificis d’habitatges d’èpoques i estils diferents, la majoria de les quals es concentren a Gran de Gràcia. Els béns d’interès urbanístic són els més nombrosos en aquest mapa i són competència absoluta de l’Ajuntament. Per a aquestes tres categories, el manteniment és obligat i no és possible l’enderroc.

En canvi, els béns d’interès documental poden enderrocar-se després de presentar i aprovar un estudi històric i arquitectònic. Al Catàleg del patrimoni arquitectònic hi ha quatre finques d’aquest tipus a la Vila de Gràcia: l’Escola Vedruna, un habitatge unifamiliar al carrer de Massens, un edifici de pisos a Martínez de la Rosa i la font pública que hi ha a la travessera de Gràcia, 128. Al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova hi trobareu la Font de la Caputxeta. També hi ha una altra font al barri de la Salut, la del Carbó, que juntament amb la Casa Lluís Mondet, completen aquest tipus de protecció.

El catàleg de les més de 600 finques protegides a Gràcia s’ampliarà amb l’inventari que està confeccionant el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a petició de l’Ajuntament. Aquesta ampliació de patrimoni arquitectònic ha de servir per actualitzar el catàleg actual, que data de l’any 2000 malgrat que s’hi fan revisions i actualitzacions. Aquest nou llistat també evitaria enderrocs de finques centenàries, com del que van alertar els veïns al carrer de l’Encarnació o altres casos, amb pitjor sort, en vies de desaparició.