El 2019 començarà a Barcelona amb el pressupost municipal prorrogat. El govern d’Ada Colau no ha portat encara a votació els comptes, de manera que ja no hi ha temps per aprovar-los abans que acabi l’any. Tot i això, durant el 2019 es poden negociar i aprovar. L’oposició, però, denuncia que fins ara no hi ha hagut cap negociació pel pressupost de Barcelona més enllà d’un primer contacte a l’octubre.

L’equip de Colau va presentar la proposta de pressupost per al 2019 a finals d’octubre i va vincular-ne l’aprovació a “un acord a tres bandes” que permetés tirar endavant els comptes de l’Estat, els de la Generalitat i els de Barcelona. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat a betevé que la prioritat és aprovar el pressupost de l’Estat perquè inclou “diners que necessita la Generalitat per complir amb els deutes de Barcelona”.

Pisarello recorda que a banda de l’Ajuntament, l’Estat i la Generalitat també arrencaran el 2019 amb els comptes prorrogats. Malgrat això, el primer tinent d’alcalde creu que s’ha de “continuar negociant fins que es puguin aprovar”. La proposta que es va presentar a l’octubre preveia 140 milions d’euros en ingressos que depenien que l’Estat i la Generalitat tiressin endavant els seus comptes.

No hi ha diàleg, segons l’oposició

Xavier Trias (PDeCAT) ha explicat que va mantenir una reunió amb Ada Colau a l’octubre en què li va plantejar una llista de condicions per negociar el pressupost però que des d’aleshores no ha tingut cap resposta. “Hi ha una voluntat claríssima de no negociar els pressupostos”, ha sentenciat. Des del PSC, Montserrat Ballarín també denuncia que no hi ha hagut negociació amb el govern.

“Desconeixem si el govern té una proposta de pressupost”, ha dit Jordi Coronas (ERC), que no ha tingut res més que un primer contacte amb Pisarello a l’octubre i demana no condicionar els comptes de Barcelona als de l’Estat. Eulàlia Reguant (CUP) sosté que “no hem parlat mai del pressupost de Barcelona”, uns comptes que considera que han de respondre a les necessitats dels veïns.

Amb qui el govern ja va dir que no parlaria és amb Cs i PP, que veuen en la pròrroga pressupostària el llegat de Colau. “És una mostra més de la mala gestió, la deixadesa i la incapacitat de negociar”, ha sentenciat Carina Mejías (Cs). Des del PP, Xavier Mulleras ha dit que l’alcaldessa no ha estat capaç d’aprovar uns comptes en tot el mandat “per manca de diàleg i per la seva prepotència”.

Una qüestió de confiança? Impossible

La pròrroga mantindrà en vigor el pressupost del 2018, que el govern Colau va aprovar en solitari amb una qüestió de confiança. L’alcaldessa ja va deixar intuir al novembre que no veia inconvenient en prorrogar els comptes a Barcelona perquè els del 2018 “són els més socials de la història”. Per al 2019 ja no pot tornar a recórrer a la qüestió de confiança perquè és any electoral i perquè ja l’ha fet servir en dues ocasions en un mateix mandat.