El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha comparegut el vespre de dimecres a La Moncloa. El líder socialista ha fet una valoració de les mobilitzacions ciutadanes dels últims dies a diferents punts del país i ha assegurat que “tard o d’hora es restablirà la tranquil·litat a Catalunya”.

Sánchez ha condemnat durament les mobilitzacions de “grups organitzats i individus que actuen de manera vandàlica i violenta”. A més, ha assegurat que el seu govern ha actuat fins ara i seguirà actuant per “fer front a tota resposta violenta”.

D’altra banda, el líder socialista ha volgut posar èmfasi en el dret de manifestació pacífica d’aquelles persones descontentes amb la resolució de la sentència del judici del procés.

Crida a Torra i comitè preventiu

Durant la compareixença, Sánchez també ha volgut apel·lar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. Ha assegurat que el polític català té “el deure polític i moral de condemnar la violència”. A més, ha afegit que “cap governant hauria de camuflar el seu fracàs amb cortines de fum”.

El líder socialista ha explicat que el 10 d’octubre es va crear un comitè preventiu format per figures de diversos ministeris i el govern central. L’agrupació va crear-se amb l’objectiu de fer front a les possibles reaccions que comportés la sentència del judici del procés. Assegura que el comitè seguirà actuant amb la “fermesa que ens atorga l’estat democràtic en què vivim”.

Reunió amb Iglesias, Casado i Rivera

El president en funcions també ha fet una valoració de la seva trobada amb els líders de l’oposició al migdia. Ha assegurat que “l’única esperança dels grups violents és que cometem errors i trobar-nos dividits”. Per aquest motiu, ha assegurat que tots els líders polítics han estat d’acord en la importància d’estar “fermes, serens i units, com ho exigeix la gravetat del moment”.

Hores abans de la compareixença de Sánchez, Iglesias i Casado ja han traslladat als mitjans les seves percepcions després de les respectives trobades. Iglesias ha assegurat que té la sensació que “el Govern no té previst prendre cap mesura extraordinària”. Per la seva banda, el líder popular ha exigit al president en funcions l’aplicació del 155. A més, ha confessat que ha vist “Sánchez superat per la situació”.