marlaska

(ACN) El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimecres en declaracions a TV3 que la coordinació entre els agents dels Mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional desplegats a Catalunya és “immillorable” i junts investiguen els “actes criminals” que han protagonitzat “una minoria que exerceix la violència”. Per aquest motiu, segons Marlaska, ara per ara està descartat que el seu executiu activi la Llei de seguretat nacional per agafar les competències dels Mossos. Marlaska ha destacat que la coordinació entre els cossos policials funciona perfectament “i qualsevol altre plantejament em sembla imprudent”. Ha afegit que “avui dia no s’ha d’alarmar ningú i les competències que corresponen als Mossos estan absolutament garantides”. “El marc normatiu ordinari està vigent”, ha conclòs.

Marlaska ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que rebutgi explícitament la violència. “Espero que es mantingui l’estat de col·laboració que tenim avui i m’agradaria que el president Torra, de forma expressa i manifesta, mostrés rebuig a la violència”, ha dit.

Marlaska diu que van enviar la policia a petició dels Mossos

El ministre en funcions ha explicat que el desplegament de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya es va fer atenent una petició de “col·laboració” dels mateixos Mossos.

Marlaska ha volgut deixar clar que “una gran majoria de la ciutadania catalana que s’ha manifestat ho ha fet de forma pacífica” mentre que “una minoria exerceix la violència” i “posa en dubte la possibilitat que la resta de ciutadans exercim les nostres llibertats”.

Considera que les actuacions policials a l’aeroport van ser proporcionades

Segons Marlaska, les policies catalana i espanyoles van actuar a l’aeroport del Prat d’acord amb els protocols “en termes de proporcionalitat i idoneïtat” davant persones que provaven de “prendre una infraestructura crítica”.

“La Policia Nacional va utilitzar les pilotes de goma amb la idoneïtat precisa”

Ha justificat que la Policia Nacional utilitzés pilotes de goma malgrat que el Parlament ho va prohibir als Mossos. “Nosaltres no tenim aquesta prohibició de pilotes de goma i la policia i la Guàrdia Civil les utilitzen amb la proporcionalitat i idoneïtat precises”.
En tot cas ha lamentat la “lesió ocular d’aquest ciutadà”, en referència al noi de 22 anys que ha perdut un ull, i ha recordat que l’ús de les pilotes de goma i de “foam” es va autoritzar al centre de control on hi ha els comandaments de les tres policies.