El Carles Guillot, el Jordi Naval, el Jordi Sallent, l’Òscar Alpunte, l’Angelo Cilia, el Nicola Tanno i l’Ester Quintana tenen una cosa en comú: tots han perdut la visió d’un ull per l’impacte d’una pilota de goma.

El cas d’Ester Quintana, ferida en la protesta de la vaga general del 14 de novembre del 2012, va marcar un abans i un després en la utilització d’aquest material antidisturbis per part dels Mossos d’Esquadra. Tot i que en un moment la Generalitat va negar la implicació del cos policial català, finalment el Parlament va decidir vetar la utilització de pilotes de goma per part dels Mossos d’Esquadra i va indemnitzar Quintana amb 261.000 euros.

La prohibició va entrar en vigor el 30 d’abril del 2014 i tan sols afectava el cos policial dels Mossos d’Esquadra, no el de la Policia Nacional. Per aquest motiu, Quintana no va ser l’última ferida a l’ull per bala de goma a Catalunya. Tres anys després, durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre del 2017, la polèmica per la utilització de les pilotes de goma va ressorgir amb el cas de Roger Español, que va perdre la visió d’un ull durant les càrregues policials.

Español es va querellar contra dos comandaments i l’escopeter de la Policia Nacional i aquest any la seva defensa ha identificat l’agent de la Policia Nacional que presumptament va ser l’autor de les seves lesions.

L’últim capítol de la utilització de pilotes de goma va passar aquest dilluns, en les protestes a l’aeroport del Prat per rebutjar la sentència del procés, en què un jove ha perdut un ullSegons fonts de l’hospital, ha patit un esclat del globus ocularcompatible amb l’impacte d’una pilota de goma o d’escuma. La realitat és que aquests dos tipus de material antidisturbis conviuen a Catalunya: els Mossos d’Esquadra tenen permès utilitzar les pilotes d’escuma, mentre que la Policia Nacional no té prohibit utilitzar les de goma.