El candidat d’ERC a l’alcaldia, Ernest Maragall, vol lluitar contra els efectes negatius del turisme a Barcelona. En aquest sentit, ha proposat comprar o expropiar pisos turístics il·legals per “retornar-los a la societat” com a habitatges de lloguer públic. “Podem parlar de compra, expropiació, a més de les actuacions que es puguin derivar de detecció i correcció de les actuacions il·legals”, ha dit l’alcaldable. Maragall no ha volgut proposar-se una xifra de pisos tot i que es marca com a objectiu actuar en vora de 5.000 habitatges turístics.

La taxa de turisme és una altra de les eines que ha proposat el líder dels republicans per revertir els efectes del turisme. Així, proposa multiplicar la taxa turística per sis, que suposaria un preu de 10 euros per persona i nit en els segments de més luxe (ara mateix els turistes paguen entre 0,65 i 2,25 euros segons la ubicació i el nivell de luxe). “Ens posaríem al mateix nivell de Brussel·les, París i altres ciutats d’Europa, el que no té sentit és que Barcelona es vengui tan barata quan és un producte d’altíssima qualitat“, ha dit Maragall. Amb aquesta mesura, ERC espera recaptar 100 milions d’euros anuals, que s’invertirien en seguretat, neteja i civisme.

El Palau d’Alfarràs, seu de l’Institut de Patrimoni

Maragall ha abordat el tema del turisme des del Parc del Laberint d’Horta. En aquest punt ha proposat rehabilitar el Palau d’Alfarràs, un edifici que ara mateix es troba tancat al públic pel mal estat de l’immoble, una inversió que ronda els 13 milions d’euros. El republicà ha proposat reconvertir-lo en la seu de l’Institut de Patrimoni i Paisatge Urbà.

Maragall: “Contra la bel·ligerància, somriures”

Maragall ha respost a les crítiques de l’expresident Artur Mas (JxC), que va dir que el candidat republicà adormiria la ciutat. “Contra la bel·ligerància, somriures, i contra bel·ligerància duta a extrems caricaturescs, més somriures”. Maragall també ha carregat contra la líder de Barcelona en Comú, Ada Colau. “Hem vingut a guanyar, particularment la senyora Colau, venien a canviar l’Ajuntament i l’Ajuntament els ha canviat a ells“, ha dit el candidat republicà.