La campanya arrenca setmana amb un pèl de ressaca d’un debat electoral tens, el de betevé i la FAVB, el primer debat televisat de la campanya de les eleccions municipals del 2019. Tot i que la majoria de candidats han apostat per un dilluns relaxat, això no significa que no ens hagin deixat moments curiosos i anecdòtics per recordar. Hi ha qui s’ha convertit en una famosa celebritat per als turistes, a qui la campanya el fa fer tard i qui no té gaire clar el preu d’un bitllet de metro.

1. “El medi ambient també ens boicoteja”

La fins fa poc regidora de la CUP a l’Ajuntament Eulàlia Reguant en un acte davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública, i justament intentant denunciar “manca de transparència” dels grups municipals, ha estat boicotejada pel vent. Ha hagut d’aturar la intervenció, rere ganyotes de complicitat amb el públic i els periodistes, a les quals ha afegit: “El medi ambient també ens boicoteja”. Reguant ho ha aprofitat per deixar anar: “Entre la gentrificació i el vent, els òrgans supramunicipals sempre queden amagats”.

2. Un candidat que té per la mà el preu del pa, però no el del tiquet de metro

El candidat del PP, Josep Bou, ha fet palès als periodistes que es coneix perfectament el preu del pa, des dels anys 60. Ha assegurat que una barra de mig costava quatre pessetes i que ara arriba als 80 cèntims d’euros. Bou volia extrapolar l’augment del preu del pa durant aquests anys amb el del transport públic, però un periodista li ha hagut de recordar que un bitllet senzill de metro val 2,20 €, dada a la qual ell ha afegit: “Ja m’ho he après, perquè, a més a més, vaig agafant el bus i el metro, els vaig agafant…”.

3. Una número dos que “sempre” fa tard?

Ernest Maragall, candidat d’ERC, ha pujat al tradicional bus de campanya amb els periodistes aquest dilluns. Un cop a dalt, s’han adonat, però, que hi faltava algú: la número dos de Maragall, Elisenda Alamany, la qual cosa ha despertat riures tant entre els periodistes com entre l’equip de campanya republicà, riallades que fan sospitar que la número dos d’ERC acostuma a fer tard habitualment.

Durant el trajecte, el candidat d’ERC a l’alcaldia ha mantingut una conversa informal amb els periodistes de diversos mitjans. Quan li han preguntat sobre les picabaralles amb Elsa Artadi, de Junts per Catalunya, durant el debat de betevé, ha respost: “Això estaria bé que li ho preguntéssiu a ella”.

4. Un candidat famós, “només”, entre turistes i visitants

Manuel Valls s’ha passejat aquest dilluns per la Verneda i la Pau, on, per casualitat, s’ha trobat amb un grup d’estudiants francesos que són a Barcelona d’intercanvi. A ritme d'”un, deux, trois”, el candidat de Barcelona pel Canvi – Ciutadans s’ha fet una foto amb els estudiants que l’han reconegut després d’haver estat primer ministre a França. De fet, no és la primera vegada que Valls és una “celebritat” reconeguda per turistes i visitants, ja que no és tan reconegut pels veïns de Barcelona. La trobada ha acabat amb una qüestió de Valls, que els preguntat si sabien castellà i, en negar-ho, els ha animat a aprendre’l.

5. Jugant a casa

La número dos de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha reivindicat el seu vincle amb la plaça de Frederic Soler, a Sarrià – Sant Gervasi. En el míting d’aquest dilluns, ha explicat que “aquí vaig néixer i hi vaig créixer” i ha afegit que “per aquesta plaça hi passava cada dia per agafar el tren a la meva parada”. Ho ha fet acompanyada del que podrien haver estat els seus veïns i, de fet, per això, aquest dilluns han jugat a casa, amb un equip format per Xavier Trias, Artur Mas, Montse Martín, Jordí Martí, Neus Munté i Laura Masvidal. Tots ells viuen o han viscut en aquesta zona de Barcelona.

6. Un candidat (arribant) en bici

El candidat Jaume Collboni volia parlar aquest dilluns de les seves propostes de mobilitat i ho ha fet arribant en bicicleta a la plaça de Pablo Neruda, al barri de la Sagrada Família. Collboni ha aprofitat per proposar “repensar els carrils poc utilitzats” i replantejar-ne els segregats. En arribar, però, Collboni ha baixat de la bici.

7. Una samarreta d’un britànic en català per fer campanya

Una campanya sense samarretes amb lema no és una campanya com cal. La primera, tot i que amb lema (massa) fàcil ha estat la d’Owen Jones, escriptor i periodista britànic que ha acompanyat Ada Colau aquest dilluns en un míting. Jones amb el lema “Ada Colau, alcaldessa”, ha dit que la candidata de BComú és “un far d’esperança” en la lluita contra l’extrema dreta a Europa.

 

I, avui, què fan els candidats a Barcelona?

  • Ada Colau (BComú)

Colau explicarà les seves propostes per a la gent gran.

  • Elsa Artadi (JxC)

Junts per Catalunya visitarà la Zona Franca, on donarà a conèixer les seves mesures en habitatge.

  • Manuel Valls (BCN pel Canvi – Ciutadans)

Manuel Valls es mourà pel carrer d’Ali Bei, però encara no ha concretat sobre què parlarà.

  • Ernest Maragall (ERC)

El candidat d’ERC, Ernest Maragall, visitarà el laberint d’Horta.

  • Jaume Collboni (PSC)

Jaume Collboni exposarà el pla Barcelona economia 2030.

  • Josep Bou (PP)

El candidat del PP, Josep Bou, participarà en els esmorzars de Foment del Treball.

  • Anna Saliente (CUP)

Anna Saliente, acompanyada de Maria Rovira, parlarà sobre la feminització de la pobresa.