La CUP Capgirem Barcelona s’ha plantat aquest dimarts al matí al davant de l’empresa Clece, “de Florentino Pérez”, per denunciar “la situació de precarietat en què es troben els serveis públics de Barcelona”. La regidora Maria Rovira ha posat d’exemple el servei d’atenció domiciliària, gestionat per aquesta empresa, “que genera beneficis milionaris”, mentre “les seves treballadores estan en condicions de misèria”. Els cupaires proposen com a solució la municipalització d’aquests “serveis públics” externalitzats. “Així podríem garantir les condicions de les treballadores perquè a l’Ajuntament, gràcies a les lluites sindicals, hi ha convenis que garanteixen vides dignes”.

Pobresa en femení

Rovira ha assenyalat que, del 28 % de ciutadans en risc de pobresa a Barcelona, “el 55 % són dones”. Això, ha dit, evidencia que “a Barcelona la pobresa té rostre de dona migrada”. Fins i tot dins l’Ajuntament, ha denunciat, “hi ha una bretxa salarial del 13 %”, segons un estudi del consistori. I això, ha afegit, “que no s’hi tenen en compte les 15.000 persones que treballen en serveis que són de titularitat municipal però que estan gestionats per empreses privades”.

Ha posat diversos exemples d’aquests serveis en què, ha dit, “la majoria de treballadores són dones”. Ha parlat del Servei d’Atenció Domiciliària, del 010, de les educadores de carrer, del Servei de Teleassistència i del Servei d’Atenció al Sensellarisme.

Una població envellida i desatesa

Rovira també ha posat l’accent en l’envelliment de la població, fet que fa encara més necessària que els serveis públics d’atenció a les persones siguin de qualitat. Ha recordat que el 21,4 % de la població de Barcelona té més de 65 anys i que dues de cada tres persones de més 80 anys són dones. El 18 % de les persones grans de Barcelona, ha subratllat, viuen sota el llindar de la pobresa.