La número dos de Junts per Catalunya (JxC), Elsa Artadi, ha explicat aquest dimarts les propostes d’habitatge en un acte de campanya electoral a la Marina del Prat Vermell. Artadi ha proposat una regulació del preu dels lloguers amb mesures administratives com “baixar el preu del sòl, baixar costos de construcció, baixar la fiscalitat i després exigir” als constructors privats que ofereixin els pisos a preus assequibles.

Elsa Artadi ha qualificat l’habitatge com “la gran mentida” del mandat d’Ada Colau i l’ha acusat d’haver fet “promeses falses” i haver “generat falses esperances”. Segons la número dos de Forn, amb l’inici de la campanya Colau està tornant a proposar “solucions que no es podran portar a la pràctica”.

10.000 pisos de lloguer assequible

JxC creu que un incentiu per baixar els lloguers pot ser mobilitzar sòl públic per construir-hi habitatge protegit, tal com proposava el pla Empenta” del govern Trias. Albert Civit, exgerent d’Urbanisme de l’Ajuntament en aquells anys i número cinc de la llista de JxC, ha concretat que “només amb les promocions no executades a la Marina del Prat Vermell es poden crear 5.000 habitatges de lloguer assequible, i 5.000 més a la Sagrera“. D’aquestes promocions, Civit preveu que “el 15 % passaran a mans de l’administració“, i un altre 35 % “serà habitatge protegit que els privats hauran de posar en lloguer amb les condicions que nosaltres haurem de posar-los”. Unes condicions que passen, segons ha dit per marcar “que el preu sigui un 25 % o un 30 % més baix que el de mercat”.

Artadi l’ha contraposat a la mesura municipal de mobilització el 30 % de les noves promocions a habitatges públics. En aquest sentit, Artadi ha acusat Colau de prometre “mentides i crear falses esperances a les famílies que necessiten un habitatge” perquè, ha afegit, “destinar el 30 % de les noves promocions a habitatge públic suposaria haver d’esperar 100 anys per resoldre les necessitats d’habitatge” actuals.