El candidat d’ERC a les eleccions generals del 28-A, Oriol Junqueras, ha obert la porta a negociar una possible investidura de Pedro Sánchez (PSOE) abans que permetre un govern d’extrema dreta del PP, Cs i VOX perquè “qualsevol demòcrata europeu té l’obligació d’evitar-ho”.

“Ni per acció ni per omissió, no facilitarem un govern d’extrema dreta […] Investirem altres opcions? Preferim investir altres opcions que no un govern d’extrema dreta”

Tot i això, ha avisat que no “regalaran” els vots dels republicans als socialistes i que no renunciaran ni a un referèndum ni a la independència. Junqueras s’ha referit a les declaracions del candidat socialista, Pedro Sánchez, en què assegurava que mai hi haurà un referèndum ni tampoc hi haurà independència. El republicà ha dit que no li sorprenen les paraules de Sánchez i ha advertit que els vots que vagin al PSOE aniran a fer un govern amb Ciutadans: “Estem convençuts que el PSOE convertirà en ministres als dirigents de Ciutadans”. 

En aquest sentit, el candidat republicà ha fet una crida a aconseguir la majoria republicana més àmplia possible al Congrés dels Diputats per tenir més poder de negociació amb l’estat espanyol.

“Si Esquerra Republicana obtingués els 48 diputats en joc a les circumscripcions catalanes en aquestes eleccions, oi que estaríem molt més a prop del nostre objectiu? Oi que els que ‘mai, mai, mai’ i els ‘res, res, res’ de tants polítics haurien d’adaptar-se a aquest resultat?”

Roda de premsa des de la presó

Junqueras ha parlat des de la presó de Soto del Real per videoconferència en una roda de premsa organitzada per l’Agència Catalana de Notícies (ACN), i autoritzada per la Junta Electoral Central (JEC). Preguntat sobre les condicions de la seva compareixença, Oriol Junqueras ha dit que li sembla una “anormalitat democràtica” i ha defensat que els líders independentistes que són a presó, i els que estan processats, no han fet “cap delicte perquè res del que hem fet està recollit al Codi penal”.

Durant la seva intervenció, Junqueras ha enviat un missatge als seus fills, tant a l’inici com al final de l’acte, i també ha saludat als polítics exiliats, com l’expresident Carles Puigdemont. Una de les curiositats de la seva roda de premsa és que, a diferència de la compareixença de dijous del candidat de Junts per Catalunya (JxC), Jordi Sànchez, Junqueras ha aparegut sense la bandera espanyola i la fotografia del rei Felip VI.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”també et pot interessar…” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]