Junqueras declarant com a acusat

La Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat aquest dimarts el candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les eleccions generals del 2019, Oriol Junqueras, a participar en el primer acte electoral d’aquesta campanya des de la presó de Soto del Real.

Es tracta d’una roda de premsa, en format de videoconferència, organitzada per l’Agència Catalana de Notícies (ACN) i prevista per a aquest divendres, 19 d’abril. Els jutges han justificat la decisió emparant-se en els informes remesos pel secretari general d’Institucions Penitenciàries i en el fet que “no s’hi acrediten motius suficients que impedeixin autoritzar-ne la realització“.

La JEC ha autoritzat, així, la petició dels republicans després que ERC ja havia demanat amb anterioritat la participació del seu candidat en diversos “debats públics”. Esquerra havia demanat que Junqueras pogués participar, des de la presó, en altres debats polítics a Catalunya Ràdio, TV3 i Televisió Espanyola, els dies 18, 24 i 25 d’abril, unes peticions que han estat denegades perquè, segons Institucions Penitenciàriaries, “afectarien greument el funcionament del centre, la situació dels interns i les obligacions processals del senyor Junqueras”. Es dona el cas, però, que per al 18 d’abril no hi ha convocada sessió del judici del procés.