El candidat de Junts per Catalunya (JxC) Jordi Sànchez ha comparegut aquest dijous des de la presó de Soto del Real. I ho ha fet en un espai habilitat a la presó per fer videoconferències. S’ha tractat d’una sala austera, que, segons la imatge que ha servit l’Agència EFE, no ha tingut més mobiliari que una la taula i una cadira, des d’on s’ha assegut Sànchez per poder parlar.

Hi ha hagut, però, dos elements addicionals que han completat l’escenografia, visibles quan l’enquadrament televisiu s’ha ampliat: estat una bandera espanyola i un retrat de Felip VI. Una circumstància que ha generat debat, sobretot a les xarxes socials. En un missatge a Twitter, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat: “La bandera d’Espanya, el retrat del rei d’Espanya i un pres polític català essent entrevistat des de la presó de Soto”, i ha afegit la data: “18 d’abril del 2019”.

Amb la mateixa imatge, el senador d’EH Bildu Jon Iñarritu ha destacat a la mateixa xarxa social que “el director de Soto del Real torna a fer el ridícul” perquè, ha dit, “ha fet col·locar la bandera espanyola i una foto del rei perquè es vegin a la roda de premsa d’un pres polític independentista i republicà“.

Des d’Institucions Penitenciàries expliquen que es tracta de l’escenografia habitual en casos similars, com quan es fan videoconferències per una declaració judicial a distància. En tractar-se d’un edifici governamental, diuen, es posen aquests símbols.

Primera roda de premsa des de la presó

Jordi Sànchez ha estat el primer dels presos que ha concedit una roda de premsa des de Soto del Real. Ha estat un repte a nivell tècnic perquè l’Agència EFE va saber que la JEC autoritzava la compareixença el dia abans. La sala s’ha omplert amb una cinquantena de periodistes que han arribat amb força antelació a la cita. Tot i els dubtes inicials, tot a funcionat a nivell tècnic i s’ha pogut establir la videoconferència entre l’Agència i el centre penitenciari.

Aquesta no serà l’única roda de premsa des de la presó. Oriol Junqueras n’oferirà una per l’ACN des de Soto del Real. A banda, ERC també té autorització per fer un míting des de la presó de Lledoners.