El debat sobre la urbanització dels voltants de la Sagrada Família ja està en marxa. Ajuntament, Patronat del temple, veïns, comerciants i altres entitats s’han reunit aquest dijous en una primera sessió que ha servit per compartir les primeres valoracions sobre com ha de ser el disseny final del projecte de la Sagrada Família, amb la polèmica escalinata sobre la taula que els veïns rebutgen perquè obligaria a enderrocar uns 1.000 pisos. Aquesta primera trobada arriba amb retard, ja que estava prevista per al setembre.

L’acabat de la façana de la Glòria ha mantingut enfrontats els veïns i la Junta Constructora de la Sagrada Família; i, de fet, totes dues parts es mantenen enrocades.

Veïns i temple, enfrontats

Els responsables del temple han expressat “actitud de diàleg”,  alhora que ha recordat que l’últim acord amb l’Ajuntament “ja reconeix el projecte d’Antoni Gaudí en la seva totalitat, amb una façana de la Glòria amb les escales”.

Durant la trobada, la Junta Constructora  ha presentat uns plànols del projecte, de consulta pública, que assegura que van ser signats per l’arquitecte el 1916. Xavier Martínez, director general de la Junta Constructura, ha assegurat que el document “confirma” la voluntat de Gaudí de construir unes escales a l’entrada principal.

Martínez també ha dit que considera “totalment compatible” acabar el temple com el va dissenyar Gaudí i millorar els equipaments i la qualitat de vida del veïnat. Martínez ha afegit que hi ha diferents solucions urbanístiques per als veïns dels pisos a enderrocar i ha marcat el 2026 com a data per finalitzar les obres (centenari de la mort de Gaudí).

La Junta Constructora ha recordat que en els darrers temps s’ha arribat a “grans acords i consensos” com per exemple les llicències urbanístiques o la cessió a l’Ajuntament d’un local per al cau Antoni Gaudí.

reunio sagrada familia

En paral·lel, Salvador Barroso —president de la plataforma d’afectats— ha recordat que “les escales no són obra de Gaudí” segons un informe del 1976 i per això ha mantingut el “no” dels veïns a l’escalinata de la Glòria. “No entenem quina serà la discussió”, ha dit, i ha demanat a la Junta Constructora “que paralitzi qualsevol obra a la façana de la Glòria fins que hi hagi una resolució” definitiva. Fa uns mesos, l’AV Sagrada Família ja va fer una proposta per reduir l’impacte de la Glòria als edificis del davant.

L’Ajuntament vol partir de zero

Sigui com sigui, la trobada d’aquest dijous és la primera de moltes que caldran per consensuar una solució definitiva. El govern municipal, de fet, no planteja cap termini per arribar-hi, i demana a les parts “aproximar posicions” i no partir d’apriorismes. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha admès que “cadascú pot tenir els seus interessos, però el que hem de veure és si hi ha mínims comuns” per acabar consensuant “una proposta de ciutat”.

Tot i no posicionar-se a favor o en contra de la construcció de l’escalinata de la Glòria, el regidor de l’Eixample, Jordi Martí, ha assegurat que l’objectiu principal de la comissió és “preservar el dret a l’habitatge dels veïns que viuen a la Sagrada Família. Com? Ens haurem de posar d’acord per com ho fem”. A més, l’Ajuntament procurarà que les obres a l’entorn del temple incorpori noves zones verdes i d’equipament, i que serveixin per minimitzar l’impacte del turisme.