La FAVB i els veïns de la Sagrada Família han fet públiques dues propostes alternatives per evitar l’expropiació de pisos a més de 300 veïns propers al temple per construir-hi una escalinata d’accés. Els plans d’Antoni Gaudí preveien fer una gran escalinata per accedir a la façana de la Glòria (carrer de Mallorca). En aquest espai ara hi ha un bloc de pisos, que hauria d’anar a terra, amb el consegüent reallotjament dels veïns afectats.

Cap de les dues propostes, encarregades a l’estudi d’arquitectes Salvador Matas, no preveuen construir l’escalinata i cap no tindria un cost econòmic per als veïns, asseguren. L’objectiu és connectar la Sagrada Família fins al carrer d’Aragó i la plaça de les Glòries a través d’espais verds i interiors d’illa. Diu l’AV Sagrada Família que són millores per esponjar aquesta zona de la ciutat.

La primera proposta afectaria 41 pisos

La primera proposta que han fet afectaria 41 pisos, però no serien dels edificis situats davant de la façana sud del temple. S’opta per obrir un recorregut pels interiors d’illa que connecti el carrer de Mallorca amb el d’Aragó. És un traçat que afectaria menys habitatges i locals. Aniria a terra l’edifici del número 423 del carrer d’Aragó i se’n reubicarien els veïns al número 421. També en quedarien afectats 20 pisos situats al carrer de València i els veïns anirien a viure en un edifici nou al número 406 del carrer de Mallorca (a l’illa de les Aigües). El solar de les Aigües, que ha comprat el temple, es converteix en una zona verda amb un bloc d’habitatges per reubicar-hi veïns. En canvi, a l’illa Damm hi haurà el sòl previst per a equipaments i una zona verda. Una de les mesures que s’inclouen és convertir en espai verd les illetes centrals de l’avinguda Diagonal (entre els carrers de la Marina i de Los Castillejos).

La segona proposta afectaria 122 habitatges

El segon projecte que s’ha plantejat afectaria 122 pisos, situats al carrer de Mallorca, 410-414 i al passatge de Font, 14-20 i 12. Es proposa reallotjar part dels afectats en l’edifici nou que se situaria a l’illa de les Aigües, un espai amb gran zona verda. A l’illa Damm hi anirien els equipaments i més zona verda. Aquí es planteja construir-hi una residència de gent gran i una escola pública de tres línies (la reubicació de l’Escola Gaia, que actualment està en barracons). Aquesta segona proposta també recull convertir en espai verd el tram central de la Diagonal entre els carrers de la Marina i de Los Castillejos.

Reclamen una reunió urgent amb l’Ajuntament

Joan Itxaso, de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, ha denunciat que fa sis mesos que s’ha format el govern municipal i encara no s’han reunit amb ells per reflexionar sobre com s’ha de dur a terme l’obra que reurbanitzarà els entorns del temple. De fet, el consistori havia pactat amb els veïns i la constructora del temple abordar les futures obres al setembre, un fet que no s’ha produït.