Mariona Rifà. Platja d'Ocata, Maresme
Mariona Rifà. Platja d'Ocata, Maresme

Ara que som al mes de setembre volem fer-vos cinc cèntims sobre què veuen els models estacionals sobre aquestes pròximes setmanes. Ja sabeu que aquests models tenen un marge d’error molt més alt i una visió extremadament general per poder fer pronòstics molt concrets, però de moment és l’única eina que ens permet intuir els grans patrons més enllà de 10 o 12 dies.

Temperatures “habituals” per a l’època

El model americà, que és una de les referències principals a l’hora de fer projeccions a llarg termini, no ens marca cap anomalia termomètrica a la península Ibèrica, per tant, això ens fa deduir que tindrem un setembre de bonança tèrmica a Barcelona, amb temperatures “habituals” per a aquestes dates. Això vol dir que molts dies estarem entre els 26 i els 30 ºC, amb algunes nits tropicals.

Entre 80 i 100 litres de pluja

En referència a les precipitacions, el model americà tampoc no ens marca cap anomalia o desviació respecte de la mitjana climàtica, per tant, cal esperar que s’enregistrin uns 80 mm de precipitació. El que no sabem és la distribució temporal d’aquesta pluja, per tant, no podem afirmar de forma rigorosa si aquesta precipitació caurà només en l’episodi de diumenge a dilluns o bé hi haurà alguns altres dies plujosos.

Segons els nostres models, entre diumenge i dilluns es poden acumular entre 60 i 80 mm en alguns punts de l’àrea metropolitana de Barcelona.

La segona incertesa que haurem d’anar resolent serà si ens afectarà la gota freda de les Balears entre dimarts i dijous.