Eva Baró o Patrícia Gomà. La militància d’ERC a Barcelona escollirà el divendres 20 d’octubre la nova direcció del partit a la ciutat entre dues candidatures encapçalades per dues dones. Baró és regidora a l’Ajuntament i diputada provincial, mentre que Gomà és secretària general del Departament d’Educació. La nova direcció tindrà sobre la taula escollir el candidat a les eleccions del 2027 i decidir si ERC entra al govern municipal, o no.

Per trobar dues candidatures enfrontades a ERC Barcelona cal remuntar-se a les primàries del 2014 entre Alfred Bosch i Oriol Amorós, en aquell cas per triar candidat a l’alcaldia. Un procés que va dividir la militància. Les dues aspirants d’ara no veuen divisió sinó fortalesa al partit i asseguren que guanyi qui guanyi tancaran files. El 2019 es va arribar a un acord entre dues candidatures per fer-ne una de conjunta i evitar l’enfrontament.

L’equip d’Eva Baró

“La Barcelona de totes” és el lema de la candidatura d’Eva Baró, que compta amb Toni Vidal de número dos, que ha estat secretari d’Organització a la federació aquests últims anys. A l’equip de Baró hi ha el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a qui la regidora vol encomanar moderar espais de debat entre la militància. També hi figura l’exregidora Montse Benedí i li dona suport el regidor Jordi Castellana.

L’equip que m’acompanya no havia decidit tirar endavant la direcció del partit a Barcelona. I em sembla que això és un valor en si mateix”
Eva Baró, candidata a la Federació d’ERC a Barcelona

L’equip de Patrícia Gomà

Patrícia Gomà ja va presidir la Federació local d’ERC entre el 2011 i el 2015, i ara hi vol tornar amb “Horitzó Barcelona”. Una candidatura que integra, entre d’altres, noms de pes del partit a la ciutat com Oriol Amorós i el regidor Jordi Coronas. També hi ha Edu Thió, que va liderar el grup municipal en l’època de Jordi Portabella.

Treballarem des del minut zero per situar-nos en una posició de sortida que ens faci guanyadors, perquè hem de guanyar l’alcaldia de Barcelona”
Patrícia Gomà, candidata a la Federació d’ERC a Barcelona

El paper d’ERC a l’Ajuntament

El procés obert a la Federació de Barcelona impacta de ple al grup municipal a l’Ajuntament, amb regidors en una o altra candidatura (Baró i Castellana per una banda i Coronas per l’altra). Ernest Maragall i Elisenda Alamany es mantenen neutrals. Baró nega divisió al grup i assegura que tots volen enfortir el partit. En cas de guanyar la seva candidatura, vol continuar com a regidora: “Estar a l’Ajuntament és una fortalesa”.

Gomà apunta que si guanya la seva candidatura proposarà una ponència per “cohesionar” el partit i que tot el grup municipal en serà partícip: “ERC Barcelona n’ha de sortir guanyadora”. La nova direcció també tindrà sobre la taula el dilema de si ERC ha d’entrar al govern municipal, o no. “S’ha de parlar en el si de la federació en cas que arribi el moment”, defensa Baró. Gomà també vol que parli la militància i apunta: “Farem allò que vagi millor a ERC Barcelona”.