L’Ajuntament de Barcelona preveu eliminar l’any que ve la bonificació del 75 % a la taxa per a les terrasses que s’ha aplicat els darrers anys, des de l’esclat de la pandèmia. Tot i això, el govern de Jaume Collboni vol introduir-hi un criteri “progressiu” nou, segons el qual cada establiment pagarà un preu per taula i any en funció del nombre de taules que disposi, i també de la seva localització a la ciutat. D’aquesta manera, un restaurador amb 12 taules o més a la zona més cèntrica de la ciutat pagarà 1.263,60 euros l’any per taula (el 100 % de la taxa), mentre que el restaurador del costat pagarà 789,75 per taula i any (el 62,5 % de la taxa) si només munta entre una i quatre taules.

El tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, ha justificat que la mesura vol “penalitzar els negocis que utilitzen més l’espai públic”. El consistori calcula que la mesura beneficiarà el 65 % dels bars i restaurants de la ciutat, que tenen terrasses amb quatre taules o menys, i que només el 2 % dels locals, que són els que tenen 12 taules o més, hauran de pagar la totalitat de la taxa. Valls ha evitat parlar de “bonificació” i s’ha referit a la rebaixa de la taxa com un “coeficient de correcció” per als locals més petits.

“No tinc cap acord amb el gremi”

Valls ha puntualitzat que ha tingut “converses amb el Gremi de Restauració” però que no han arribat a “cap acord” per defensar la proposta davant la resta de grups municipals en la negociació per aprovar els pressupostos del 2024.

L’Ajuntament preveu que la taxa progressiva servirà per recaptar 5,8 milions d’euros amb les terrasses dels bars i restaurants. Una xifra que queda lluny dels 8,2 milions que preveia l’ordenança del 2019 —si tots els locals paguessin el 100 % del preu per cada taula—, però que suposa un increment important sobre els 2 milions d’euros que s’han recaptat els darrers quatre anys en què la taxa ha estat bonificada al 75 %.

Mapa de les categories de les terrasses de Barcelona (font: Ajuntament de Barcelona)

Una taxa alterada per la pandèmia

La rebaixa de la taxa de terrasses es va començar a aplicar el 2020 per mitigar l’impacte de la pandèmia en el sector de la restauració, i després es va incloure als pressupostos municipals del 2021, el 2022 i també el 2023. L’any passat, però, la bonificació de la taxa va ser un punt de desacord entre els dos socis del govern: mentre els socialistes eren partidaris de mantenir-la, els comuns no.

Fins ara el Gremi de Restauració de Barcelona havia celebrat la bonificació, però també recordava la necessitat d’obrir el debat de fons, és a dir, revisar el cos de la taxa sense bonificar, que es va aprovar el 2019. El gremi reclamava retornar a “uns imports assenyats i coherents” i des d’un primer moment va qualificar d’error els acords aprovats i va demanar rectificar-los.

La taxa del 2020 triplicava i quadriplicava les anteriors

A finals del 2019 es va aprovar una taxa de terrasses per al 2020 que suposava un increment dels imports que hi havia fins aquell moment al centre de Barcelona, la franja litoral i les zones turístiques. L’Ajuntament ho va justificar en aquell moment per la necessitat d’equiparar els preus a ciutats com Roma, Milà o París. Per exemple, al centre de la ciutat si un establiment pagava 124 € mensuals per taula (9 m²), la nova taxa va elevar la quota a 527 € al mes, quatre vegades més.