Ja hi ha data per a l’inici de les obres de la segona fase del cobriment de la ronda de Dalt, a Horta-Guinardó. Començaran el segon trimestre del 2024, previsiblement a l’estiu, i els treballs es faran al tram comprès entre l’Institut Vall Hebron i l’avinguda de Vallcarca, uns 340 metres. Està previst que dimarts vinent es faci l’aprovació inicial del projecte executiu a la Comissió d’Urbanisme. Les obres permetran cobrir un tram de la ronda que unirà els barris de la Teixonera i Sant Genís dels Agudells.

“És un deute històric de la ciutat amb aquests barris. Els veïns porten molts anys suportant incomoditats en benefici de la ciutat i de la seva mobilitat”, ha destacat Lluís Rabell, regidor d’Horta-Guinardó, durant la presentació del projecte.

Tres anys d’obres i 40 milions de pressupost

El pressupost total del cobriment d’aquesta segona fase és de 40 milions d’euros i inclou el mur central de la ronda en forma de lletra te on es recolzarà l’estructura, el cobriment, els passos de serveis i les sortides d’emergències, i la urbanització posterior. La previsió és que les obres s’allarguin tres anys i s’acabin el segon trimestre del 2027, el mes de maig ha concretat Rabell. Pel que fa a les afectacions de trànsit a la ronda i als laterals, no es podran concretar fins als mesos d’abril-maig del 2024, just abans de començar els treballs.

La primera fase del cobriment de la ronda ja està completada. Es tracta de 200 metres que van del Mercat de la Vall d’Hebron a l’Institut Vall d’Hebron. Un cop enllestida aquesta segona fase ja s’hauran cobert un total de 540 metres de la ronda de Dalt. Després s’hauran d’abordar la tercera i la quarta fase de l’obra, que abasta el tram entre l’avinguda de Jordà i el carrer de l’Harmonia.

La segona fase cobrirà la ronda de Dalt entre l’Institut Vall Hebron i l’avinguda de Vallcarca

Els veïns valoren positivament l’inici d’aquest segon tram d’obres però critiquen que el cobriment s’està fent a un ritme molt lent. “Per fer els 180 metres on estem han trigat dues legislatures, 8 anys”, lamenta Lluís Cariell, de l’Associació de Veïns de la Teixonera.

Com s’urbanitzarà la nova superfície?

Un cop enllestides les obres de cobriment caldrà urbanitzar el nou espai en superfície que es generi. Aquest projecte, però, es concretarà en el marc de la nova comissió que s’ha creat amb els partits polítics, els experts i les entitats veïnals. Aquest organisme de nova creació tindrà dos anys, el 2024 i el 2025, per definir com serà la urbanització, amb la intenció que així just quan s’acabi el cobriment es pugui començar les obres en la nova superfície creada. L’espai començaria a prendre forma a mitjans del 2027 amb la intenció de tenir l’obra totalment enllestida en 12 mesos, és a dir, a mitjans del 2028.