Oriol Amorós i Alfred Bosch han aparcat per una estona el joc net que han volgut mantenir durant els primers dies de campanya. Els dos candidats d'Esquerra han volgut marcar distàncies l'un de l'altre per guanyar-se el favor de la militància a les primàries del dia 11. Hi ha hagut retrets suaus, però també acusacions directes a l'hora d'afrontar la sortida de la crisi. ORIOL AMORÓS, candidat a les primàries d'ERC "Crear 8.000 llocs de treball directes amb plans d'ocupació. Aquesta és una política d'esquerres, i no abaixar impostos als rics, que celebro que ho hagis abandonat". ALFRED BOSCH, candidat a les primàries d'ERC "Jo no recordo haver dit que era partidari d'abaixar els impostos als rics. El que sí que recordo era crear incentius fiscals a les empreses que generin ocupació." Però per aplicar aquestes mesures, cal abans arribar a l'alcaldia. I malgrat les bones expectatives d'Esquerra, Amorós i Bosch han discrepat també que s'ha cal fer per guanyar. ORIOL AMORÓS, candidat a les primàries d'ERC "No hem de tenir obsessió per governar, no és la nostra missió. Si ho fem bé, fem-ho bé, si ho fem bé, el govern ja vindrà cap a nosaltres." ALFRED BOSCH, candidat a les primàries d'ERC "No hem de tenir por a governar. Hem de governar, conèixer la ciutat i transformar-la. Ara passarem de l'esperança a la responsabilitat." Per fer baixar la tensió, al tram final s'ha demanat a cada candidat tres qualitats de l'adversari. ALFRED BOSCH, candidat a les primàries d'ERC "Pencaire, convençut, competent." ORIOL AMORÓS, candidat a les primàries d'ERC "L'Alfred és una persona molt dialogant, crec que és una persona creativa, i crec que és una persona que comunica bé." Tots dos han coincidit, en major o menor mesura, a integrar el contrincant al seu equip després de les primàries.

El joc nét que els dos aspirants a ser alcaldable d’ERC a les municipals han volgut exhibir des de l’inici de la campanya s’ha aparcat durant el debat cara a cara. Oriol Amorós és qui més ha buscat la rèplica de l’adversari en les seves intervencions, tot i que Alfred Bosch ha optat també per desmarcar-se més suaument del contrincant en diverses ocasions. “Fer plans d’ocupació, aquesta és una política d’esquerres, i no abaixar impostos als rics, que celebro que ho hagis abandonat”, ha etzibat Amorós a Bosch. “Jo no recordo haver dit que era partidari d’abaixar els impostos als rics” ha reblat Bosch a Amorós, que ha defensat incentius fiscals a les empreses que generin ocupació.

El debat s’ha estructurat en tres blocs temàtics sobre economia i política social, espai públic i governança i Barcelona com a capital d’un nou país. Després de guanyar les eleccions europees a Barcelona, Alfred Bosch ha dit que no se sent “obsessionat per governar”. “Si ho fem bé, el govern ja vindrà cap a nosaltres”, ha assegurat. Paraules que han encès l’adversari, que ha afirmat que ERC sí que es juga a les municipals arribar a l’alcaldia. “No hem de tenir por de governar. Hem de governar, conèixer la ciutat i transformar-la” ha dit Amorós, que ha afegit que els republicans passaran ara “de l’esperança a la responsabilitat”.

Alfred Bosch no ha renegat del seu passat menys actiu en la política municipal -Amorós va ser president de la Federació de Barcelona d’ERC-, i ha fet gala d’haver col·laborat en la consulta independentista del 1o d’abril de 2011 o en l’assessorament al COE durant els Jocs Olímpics. Al seu torn, Oriol Amorós ha retret a Bosch que no hagi acceptat debats cara a cara als mitjans de comunicació. “Un alcaldable no se n’amaga”, ha criticat. Tots dos han coincidit, això sí, a elogiar la feina i el lideratge de l’exalcalde Pasqual Maragall, a qui volen prendre com a referent.

En el debat també hi ha hagut, però, moments per a l’elogi. Amorós ha dit que, si guanya, “el primer fitxatge que faré serà el d’Alfred Bosch”. Bosch, en canvi, ha evitat parlar de noms i ha preferit dir que “més que fitxatges, jo parlaria de suma”. La moderadora del debat, la periodista Meritxell M. Pauné, ha demanat als candidats tres qualitats de l’adversari. Bosch ha destacat d’Amorós que sigui “pencaire, convençut i competent”. Amorós ha optat per definir Bosch com una persona “dialogant, creativa i que comunica bé”. El diputat a Madrid ha defensat l’acord de governabilitat entre CiU i ERC al Parlament, mentre que Amorós ha assegurat que Esquerra no serà “a cap govern de dretes” a Barcelona.