Una setmana exacta per a les eleccions de Catalunya del 12 de maig, els candidats han centrat els discursos d’aquest diumenge en la governabilitat després de les votacions i en la necessitat de poder liderar les negociacions dels pactes postelectorals des d’una posició de força que permeti desplegar el projecte que tenen per al govern de la Generalitat.

PSC, ERC i Junts, al capdavant

Els tres partits amb més números per disputar-se la presidència de la Generalitat, PSC, ERC i Junts, han demanat als seus partidaris que facin un esforç per mobilitzar els votants. “No vull cap carambola, hem d’anar directes al govern”, ha dit el socialista Salvador Illa, que creu que no votar el PSC “serà bloqueig, serà embolic, serà més del mateix”.

També el candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha demanat un suport massiu per tornar a ser president. “Necessitem una majoria aclaparadora”, ha dit, “per garantir un govern que no sigui el del PSC més conservador de la història”. El candidat de Junts +, Carles Puigdemont, ha alertat que perilla l’autogovern i que, sense ell com a president, “els propers anys en patirem les conseqüències” i “el que ara té remei pot travessar un punt de no retorn”.

Els comuns i la CUP volen ser decisius

La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha volgut deixar clar que “som aquí perquè volem ser al govern de la Generalitat”, però ha assenyalat que per tenir el seu suport, el govern haurà de fixar “l’habitatge com a primera prioritat” i en això ha assegurat que són “transparents”.

També la CUP ha marcat perfil polític i s’ha mostrat absolutament en contra de projectes com el del Hard Rock, que ha precipitat el final avançat de la darrera legislatura. “És l’aposta de la patronal, és la del PSC”, ha dit la candidata Laia Estrada, que ha qualificat Salvador Illa de ser “un autèntic perill per al territori, per al país i per al planeta”.

PP, Ciutadans i VOX, contra el PSC

El Partit Popular ha fet campanya avui a Salou, des d’on Alejandro Fernández ha avisat que el PSC governarà amb partits independentistes “com a moneda de canvi” per mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa, i ha lamentat que la Generalitat hagi governat els darrers deu anys guiada per la turismofòbia.

També Ciutadans ha carregat contra els socialistes i Carlos Carrizosa ha demanat el vot als que s’han sentit “traïts” pel PSC “perquè els van dir que no hi hauria amnistia”. Per altra banda, el líder de VOX, Ignacio Garriga, ha tornat a denunciar un tracte de favor als migrants per part del partit socialista i s’ha compromès a no facilitar “ni una regularització, ni empadronament, ni ajuda social” als que arriben sense papers.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?