preus lloguers congelats

El Govern espanyol ha aprovat prorrogar la limitació de l’actualització del preu del lloguer fins a un màxim del 2 %, al marge de quin sigui l’increment de l’IPC. Aquesta mesura s’aplicarà fins al 31 de desembre del 2023. A banda, també es prorroguen durant sis mesos de forma automàtica els contractes de lloguer que finalitzin abans del 30 de juny.

Les dues mesures les han acabat de pactar aquest mateix matí el president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Yolanda Díaz, i s’ha aprovat en l’últim consell de ministres del 2022, dins d’un nou paquet de mesures (el tercer) per pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna.

La limitació en el preu dels lloguers era una de les mesures que Podem demanava incloure en aquest nou decret d’emergència. De fet, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia fet pressió durant les últimes hores en un vídeo a Instagram en què demanava a Sánchez que s’hi inclogués la congelació de preus. Colau va alertar d’una situació “gravíssima”, amb els lloguers “desfermats”, i va assegurar que, davant d’això, les ciutats estan “en perill”.

Es manté la prohibició dels desnonaments

El Govern espanyol també prorroga durant sis mesos mesos, és a dir, fins al juny, la prohibició d’impulsar desnonaments. Aquesta mesura es va començar a aplicar a finals de setembre del 2021, amb motiu de la pandèmia, i l’executiu l’ha anat prorrogant fins ara, per pal·liar els efectes de la crisi econòmica derivada de la guerra.

Un xec de 200 euros per a les famílies més vulnerables

Una altra de les mesures estrella del nou pla de mesures anunciat per l’executiu central és la reducció de l’IVA en alguns productes alimentaris. Així, durant els propers sis mesos, els aliments de primera necessitat que tenien aplicat un IVA del 4 %, passaran a un 0 %, i l’oli i la pasta passaran d’un IVA del 10 % al 5 %. També es crea un xec de 200 euros destinat a ajudar en el cistell d’anar a comprar a més de 4 milions de famílies amb rendes inferiors als 27.000 euros anuals.

D’altra banda, s’elimina de forma generalitzada la rebaixa de 20 cèntims per litre de benzina que es va començar a aplicar fa nou mesos, excepte per als transportistes, agricultors i pescadors, que se’n podran seguir beneficiant. En canvi, es manté la bonificació del 30 % del transport públic integrat a Catalunya, que la Generalitat complementarà fins arribar al 50 % per mantenir les tarifes de TMB el 2023 igual que les del 2022. Alhora, continua la gratuïtat de Rodalies.