L’abaratiment del cost del carburant ha estat una de les cinc mesures aprovades pel Govern espanyol per fer front a la crisi de preus. A partir d’aquest divendres, 1 d’abril, les gasolineres podran demanar el descompte que hauran d’aplicar als combustibles. Això vol dir que, a partir de la mitjanit de dijous a divendres, el preu del gasoil i la gasolina seran més econòmics: tots els combustibles gaudiran d’un descompte de 20 cèntims per litre.

Es tracta d’una de les actuacions més destacades anunciades pel govern de Pedro Sánchez, amb la inflació disparada a nivells històrics per la pujada del preu tant de la gasolina i el gasoil com també de la llum i aliments com l’oli de gira-sol. Hi ha hagut dos escenaris recents que han desencadenat en aquest increment generalitzat de preus: d’una banda, la guerra a Ucraïna i, de l’altra, la vaga de transportistes, convocada precisament per l’increment de preus.

20 cèntims de descompte per cada litre de combustible

Els conductors que vagin posar benzina a partir aquest 1 d’abril, obtindran un descompte de 0,20 euros per cada litre de benzina. L’Estat finançarà 15 cèntims i les empreses petrolieres pagaran els cinc cèntims restants. L’anunci d’aquesta mesura per part del Govern espanyol ha provocat que algunes gasolineres hagin apujat el preu dels carburants els dies previs.

Per evitar-ho, fonts de l’executiu de Pedro Sánchez han demanat a la Comissió Nacional de Mercats i Competència que hi intervingui i controli que les estacions no s’aprofiten de les bonificacions.

5 mesures de l’Estat per frenar l’augment de preus

La rebaixa del preu del combustible és una de les cinc mesures incloses en el Pla de resposta a l’impacte de la guerra d’Ucraïna aprovada al Consell de Ministres de dimarts. Disposa d’una inversió de 16.000 milions d’euros i també inclou altres accions per controlar l’increment de preus dels lloguers, el veto als acomiadaments, l’increment de l’ingrés mínim vital o la rebaixa del preu del gas i l’electricitat.