El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, han acordat pactar un tercer paquet de mesures per fer front a les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna i en el qual s’han inclòs mesures per pal·liar l’impacte de la inflació. L’acord s’ha pactat poc abans que comencés el darrer consell de ministres del 2022, en el qual s’ha renovat el decret anticrisi, que vencia el 31 de desembre.

Sánchez ha anunciat les mesures per a les quals hi ha una inversió de 10.000 milions d’euros i també ha fet el tradicional balanç de l’any polític i econòmic. T’ho detallem tot plegat a continuació.

Xec de 200 € per a famílies vulnerables

Una de les mesures del nou pla de mesures anunciat pel Govern és la creació d’un xec per valor de 200 euros amb un pagament únic destinat a ajudar les famílies més vulnerables. El percebran les famílies amb rendes no superiors als 27.000 euros i el patrimoni dels quals no superi els 75.000 euros.

L’executiu calcula que la mesura podrà beneficiar més de 4 milions de persones.

Rebaixa de l’IVA del cistell d’anar a comprar

El Consell de Ministres ha aprovat rebaixar l’IVA del 4 % al 0 % els aliments de primera necessitat i un descens d’aquest impost del 10 % al 5 % l’oli i la pasta. Aquestes rebaixes s’allargaran durant sis mesos.

Reducció de l’IVA de l’electricitat i el gas

L’executiu espanyol prorroga la rebaixa de l’IVA del gas i l’electricitat durant sis mesos. Es tracta d’una mesura aprovada el 20 de setembre, moment en què es va passar del 21 % al 5 %, i que, en principi, vencia el 31 de desembre.

Congelació del preu del lloguer durant mig any

El Govern espanyol ha aprovat congelar els preus dels lloguers de pisos en els contractes nous durant un període de sis mesos. Això implica que en aquells lloguers que finalitzin el proper mig any, el propietari no podrà apujar-ne el preu lliurement a l’hora de signar un contracte nou.

A més, s’ha estès fins al 31 de desembre la limitació del 2 % en la revisió anual dels contractes en vigor al marge de la pujada de l’IPC que es va decretar el mes de març.

Suspensió dels desnonaments a les famílies vulnerables

El Govern espanyol amplia sis mesos la suspensió dels desnonaments per a col·lectius vulnerables i la moratòria del lloguer. A banda, s’estén la prohibició de fer talls dels subministres més bàsics.

Augmenta el 15 % l’ingrés mínim vital

El president Sánchez ha anunciat també que s’augmenta l’ingrés mínim vital un 15 % i no un 8,5 % com tenia previst. D’aquesta manera, tots el beneficiaris d’aquesta prestació no contributiva de la Seguretat Social començaran a percebre aquest augment a principis d’any.

Els títols de TMB i la resta de transports integrats, rebaixats al 50 %

Es mantenen les tarifes de TMB el 2023 rebaixades, igual que durant l’últim trimestre del 2022. Els viatgers que utilitzin els títols de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) o qualsevol de la resta de transports integrats podran beneficiar-se de la rebaixa del 50 % dels abonaments més enllà del 31 de desembre. Això, després que el Govern espanyol hagi confirmat que mantindrà l’aportació per abaratir un 30 % els transports autonòmics i locals.

Gratuïtat abonament trens Rodalies i mitjana distància

Alhora, manté la gratuïtat dels abonaments de Renfe més enllà del 2023, tal com ja va anunciar el Govern espanyol fa uns dies.

Bonificació dels carburants

D’altra banda, s’elimina la rebaixa de 20 cèntims per litre de benzina que es va començar a aplicar fa nou mesos, excepte per als transportistes, agricultors i pescadors, que se’n podran seguir beneficiant.