preu aliments

El Baròmetre municipal de Barcelona del mes de desembre, l’últim abans de les eleccions municipals del 2023, reflecteix l’actual context de crisi. Entre els enquestats hi ha una preocupació generalitzada per la situació. De fet, un 60 % considera que l’estat actual de l’economia és dolent o molt dolent, tant a Barcelona, com a Catalunya i Espanya.

Aquest no és l’únic indicador que mostra la preocupació dels barcelonins per l’economia. Un 63 % creu que l’evolució de l’economia de Barcelona ha empitjorat durant el darrer any. També són pessimistes sobre la seva situació personal: un 49 % creu que la crisi els ha perjudicat personalment en l’economia de la llar i el 43 % considera que la situació del mercat de treball està pitjor que ara fa un any.

Pel tinent d’alcalde i regidor de Presidència, Jordi Martí, aquests resultats s’expliquen en bona mesura per l’allau d’informacions que vaticinaven una situació econòmica molt complicada per aquesta tardor-hivern. Unes previsions que, recorda, contrasten amb les dades positives que hi ha actualment a la ciutat en aspectes com l’atur o el PIB. “Les dades són més positives que les percepcions. Per tant, aquí hi ha un camí a recórrer”, explica.

Malgrat aquests indicadors, però, l’enquesta municipal també mostra que en tots tres casos les persones enquestades es mostren optimistes de cara al futur, i la majoria (53,6 %) creu que la situació millorarà els propers 12 mesos.

Les principals preocupacions: inseguretat, neteja i habitatge

El Baròmetre també destaca que la inseguretat, la neteja i l’accés a l’habitatge es mantenen com les principals preocupacions de la ciutadania. La inseguretat obté el 24, 8 % de les respostes i puja dos punts i mig respecte a l’enquesta del mes de juny (22,2 %).

Tot i això, queda lluny dels valors màxims registrats el 2019 (29 %). En segon lloc hi ha la neteja, amb el 15,8 % de les respostes (11,5 % al juny) i, en tercer i quart lloc, l’accés a l’habitatge (7,6 %) i la gestió de la política municipal (6,6 %).

La meitat dels enquestats, crítics amb la gestió municipal

Pel que fa a la gestió municipal, hi ha un increment dels barcelonins crítics que se situen al voltant del 50 %, tres punts per sobre de la darrera enquesta (47,1 %). Per contra, un 35 % dels enquestats consideren que la gestió és bona o molt bona, i un 11,5 %, que és normal. Es tracta de percentatges similars als que rep la gestió de la Generalitat i també del Govern espanyol. “Quan hi ha sensació d’incertesa creix aquesta sensació d’antipolítica”, afirma Martí que també recorda que en períodes electorals “les polaritzacions s’accentuen”.

El Baròmetre municipal s’elabora cada sis mesos i s’ha basat 800 entrevistes telefòniques entre el 16 i el 25 de novembre del 2022. En aquesta ocasió, però, en tractar-se d’una enquesta preelectoral, no inclou preguntes polítiques ni sobre intenció de vot ni sobre valoració de líders polítics.