El curs polític que ara arrenca a l’Ajuntament estarà marcat per les eleccions municipals del maig del 2019. La cita amb les urnes té encara molts interrogants oberts, perquè hi ha partits que no han escollit el cap de llista i també perquè cal veure com es concreten les intencions d’una part de l’independentisme que aposta per una candidatura unitària.

L’alcaldessa, Ada Colau, ja ha dit en més d’una ocasió que vol optar a la reelecció i tornar a ser la candidata de BComú, tot i que encara no se l’ha confirmada com a tal. La formació que lidera preveu fer primàries abans que acabi l’any. Per ara, hi ha designats com a candidats Neus Munté pel PDeCAT, Alfred Bosch per ERC i Jaume Collboni pel PSC.

En el sector independentista sobrevola encara l’ombra d’una llista unitària, tot i que des d’ERC i també la CUP ja s’ha rebutjat. Munté (PDeCAT) és l’única que es va mostrar disposada a una candidatura transversal. De moment, pren força el nom de l’exconseller Ferran Mascarell, cara visible de la Crida de Carles Puigdemont, per liderar-la. També caldrà veure el resultat de les primàries que impulsa el filòsof Jordi Graupera, que es faran entre novembre i desembre.

La decisió de Manuel Valls, “en els propers dies”

Els partits que encara no tenen el candidat escollit són Cs, el PP i també la CUP. La formació taronja espera que la seva principal aposta, l’ex-primer ministre francès Manuel Valls, decideixi aquest mes si fa el pas o no. “En els propers dies tindrem notícies”, ha assegurat aquest dilluns la líder municipal de Cs, Carina Mejías, que ha afegit que “Barcelona no pot esperar més a tenir un projecte de canvi”.

En el cas del PP, que des del juliol té Pablo Casado com a president, es preveu tenir els candidats de les eleccions municipals al desembre. La incògnita és si Alberto Fernández Díaz repetirà com a cap de llista per cinquena vegada consecutiva a Barcelona o deixarà pas a una altra persona.

Pel que fa a la CUP, la formació va iniciar al juliol els debats per elaborar la candidatura, amb la intenció de tenir-la llesta a principis del 2019. Els cupaires van rellevar abans de l’estiu la fins ara líder municipal de la formació al consistori, María José Lecha.