D’un espai gris a un parc amb vegetació i zones d’estada i joc. L’Ajuntament de Barcelona ha donat el tret de sortida a les obres per completar el Parc de les Glòries entre la Gran Via i el Museu del Disseny, l’espai que es va alliberar de trànsit amb l’obertura dels túnels viaris. Els treballs tenen una inversió de 26,4 M € i s’allargaran uns 20 mesos, amb la intenció de culminar la transformació de la plaça de les Glòries a finals del 2024.

parc Glòries

Aquesta és la gran obra que quedava pendent per iniciar abans d’acabar el mandat, i completarà una llarga dècada de treballs a les Glòries des que va començar l’enderroc de l’anella viària. El parc s’inspira en el projecte de la Canòpia urbana, que va donar forma a l’altra meitat ja feta, on hi ha la Gran Clariana i altres zones de joc. La segona part del parc tindrà un jardí immersiu, un espai polivalent, una àrea de joc i una zona d’esbarjo per a gossos, així com un parc d’aigua amb fonts i un umbracle al centre.

Una làmina d’aigua a la Diagonal

La làmina d’aigua prendrà protagonisme al passeig per a vianants que donarà continuïtat a la Diagonal

En aquesta part nova del Parc de les Glòries s’hi plantaran 472 arbres nous, més de 23.800 arbustos i s’hi implantaran 9.000 m² de verd. El projecte dona continuïtat als eixos que creuen la plaça, com ara la Diagonal i la Meridiana, però convertits en itineraris per a vianants. En el cas de l’eix de la Diagonal, a més, hi haurà un tram amb una pedra recoberta d’una làmina d’aigua que farà un efecte mirall.

Un espai polivalent entre bambús

L’àgora sensorial serà un espai polivalent envoltat de bambús per fer-hi activitats culturals

En un dels extrems del parc, a tocar dels Encants, hi haurà l’àgora sensorial Berta Cáceres, un espai polivalent que funcionarà com a jardí o bé s’hi podran fer activitats culturals. Estarà envoltat d’una corona de bambús gegants i tindrà una tanca perimetral per controlar-hi l’accés si fa falta. Al costat d’aquest jardí hi haurà una zona d’esbarjo per a gossos, de 760 m² útils, que complementarà la que ja hi ha a l’altra banda del parc.

Un jardí de cactus per entrar al metro

Una de les entrades al metro serà un jardí d’immersió amb cactus posats en graderies

Una de les portes d’entrada al metro (L1 Glòries) es transformarà en un jardí d’immersió. A través d’unes escales mecàniques i unes altres de convencionals, els usuaris que entrin o surtin del metro podran veure diferents espècies de cactus posades en grades. També hi haurà un balcó per contemplar el jardí. L’espai no serà accessible per a persones amb mobilitat reduïda perquè s’ha considerat que hi ha altres entrades amb ascensor.

Un umbracle com a punt de trobada

Recreació virtual de l’umbracle que hi haurà al centre del parc, envoltat de camins

Just al centre del parc, entre la part ja urbanitzada al nord de la Gran Via i la que s’ha de fer, el projecte dibuixa un umbracle de 668 m². Es tracta d’un espai polivalent que pot tenir diversos usos i activitats per fer a l’ombra. Els arquitectes l’han concebut com un punt de trobada entre les dues bandes del parc.

Anelles connectades per jugar-hi

Dibuix de com serà la zona de joc infantil en el futur Parc de les Glòries

La nova àrea de joc infantil que tindrà aquest Part del Parc de les Glòries serà singular i estarà presidida per dues anelles accessibles i entrellaçades. L’espai està pensat per a infants de diverses edats, amb 35 elements de joc, un sorral i zones d’estada. L’àrea de joc voreja els 2.000 m² i estarà envoltada de vegetació. Al costat hi haurà l’anomenat node fresc, un espai amb sortidors d’aigua a l’estiu i que la resta de l’any funcionarà com a zona d’estada.

Un mirador a la Gran Via

Per superar el desnivell que hi ha en un dels accessos al túnel de les Glòries, entre el carrer de Los Castillejos i la plaça, es crearà un mirador fet amb grades i vegetació que permetrà tenir una visió directa a la Gran Via. Al subsol hi haurà un aparcament de bicicletes en un dels espais secrets que queden entre el túnel viari i la superfície. Perpendicular a aquest mirador hi haurà la rambla dels Encants, que tindrà el nou tramvia de la Diagonal en un dels laterals.

Recreació virtual de la rambla dels Encants, a tocar del mercat, amb les vies del tramvia en un lateral

En l’actualitat, en aquesta meitat de la plaça de les Glòries ja hi ha obres. Des del mes de març del 2022 s’està treballant en la part més propera al Museu del Disseny per fer possible la connexió del tramvia per la Diagonal. Precisament, just davant d’aquest equipament hi haurà un intercanviador de metro, bus i tramvia que forma part del projecte final del Parc de les Glòries.