Per Jordi Martí Galbis, portaveu del Grup Municipal de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, que Ada Colau no acabi designant la socialista Laia Bonet com a nova primera tinenta d’alcaldia (en substitució de Jaume Collboni, que deixa l’Ajuntament per centrar-se en les eleccions municipals del 2023) podria ser “un cert càstig cap al PSC”. Martí Galbis ho ha dit després que l’alcaldessa i l’encara líder del PSC a l’Ajuntament s’hagin enviat missatges encreuats a través dels mitjans.

En una entrevista a SER Catalunya, Colau ha deixat entreveure que Bonet assumirà les mateixes funcions que ara té Collboni, però sense ostentar el càrrec de primera tinenta d’alcaldia, pel que implica quant a temps i diners fer el canvi en el cartipàs. En canvi, el socialista ha reclamat la primera tinència d’alcaldia per a Laia Bonet “si no volem complicar més les coses”; en aquest cas, ho ha dit en una entrevista a TVE.

Més enllà de l’estira-i-arronsa per la posició que ocuparà Laia Bonet (que ara mateix és tercera tinenta d’alcaldia, regidora de Mobilitat i presidenta de TMB i de l’Institut Metropolità del Taxi), Junts ha valorat una vegada més la sortida de Jaume Collboni del govern municipal. Jordi Martí Galbis ha dit que “la resposta que ha fet Colau és molt dura i evidencia un trencament real i total d’un govern que és tòxic”.

No al Pla d’usos de l’Eixample

En paral·lel, Junts també ha presentat les iniciatives que durà al plenari municipal del mes de gener. La més destacada és una proposició per rebaixar les restriccions del Pla d’usos de l’Eixample. És el pla que preveu frenar l’obertura de bars, restaurants, petits supermercats i discoteques a tot el districte, especialment als eixos pacificats o que es pacifiquin en un futur i que manté enfrontats els dos socis del govern municipal. Junts és partidari d’aplicar restriccions només als carrers pacificats i no a la resta.

Es dona la circumstància que el Pla d’usos de l’Eixample es votarà al mateix plenari en el qual Junts presentarà la proposició. Si els grups polítics de l’Ajuntament de Barcelona mantenen els mateixos vots que van expressar a la darrera Comissió d’Urbanisme, el pla no té prou suports per prosperar. Junts ja ha advertit que “reiterarà la posició” de la comissió (és a dir, un vot en contra).