El 12 de setembre del 1997 l’aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, va inaugurar les primeres escales mecàniques del Carmel, al carrer de l’Alguer. Suposaven un pas endavant en la millora de l’accessibilitat d’aquest barri de muntanya, caracteritzat pels forts desnivells. La visita de Maragall va ser tot un esdeveniment on centenars de veïns es van aglutinar al voltant de les escales que milloraven la connexió entre els carrers de Calderón de la Barca i Murtra.

L’alcalde socialista va venir acompanyat del llavors regidor d’Horta-Guinardó, Albert Batlle, i del president de l’Associació de Veïns del Carmel, Francisco González. Aquest últim va manifestar que la insta·lació de les escales suposava “una nova forma d’entendre el barri del Carmel”. També hi era la líder veïnal Custodia Moreno. “Van ser les primeres escales mecàniques que es feien al barri i després vindrien les dels carrers d’Agudells i Feijoo”, recorda Moreno.

La instal·lació de les escales automàtiques va tenir un cost de 155 milions de pessetes (uns 930.00 euros) i va incloure la urbanització del carrer amb parterres i unes escales convencionals. Aquest va ser un dels darrers actes públics de Pasqual Maragall com a alcalde de la ciutat. Dues setmanes després va deixar l’alcaldia en mans de Joan Clos per marxar a Roma com a professor universitari i preparar la seva candidatura per a la presidència de la Generalitat de Catalunya.