Avui és encara una idea, una imatge virtual, però dóna pistes de com seran les Glòries del futur. La proposta guanyadora crea l'Espai Glòries, una gran plaça verda amb un mirador elevat al centre i que dóna continuïtat a la Diagonal, convertida en un mirall d'aigua i via de pas exclusiva per a vianants i ciclistes. El jurat ha escollit aquesta proposta per unanimitat entre els deu projectes finalistes per innovadora i facilitar l'encontre entre persones. JAIME LERNER, president del jurat "Es más ecoarquitectura y menos egoarquitectura." És, de fet, nou espai amb vegetació abundant i que concentra el transport públic a la part sud en un gran intercanviador de metro, bus i tramvia. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hi ha espais que no es poden convertir en un lloc només pel cotxe, no? I aquesta és la gran transformació urbana que no pararem de fer, que no pararem de fer." La proposta guanyadora és fruit d'una unió de despatxos d'arquitectes francocatalans. Recull tots els equipaments i habitatges previstos al Compromís per Glòries de 2007 i vol convertir la plaça en una nova centralitat més enllà de Barcelona. ANA COELLO DE LLOBET, arquitecta de l'equip guanyador "És un parc que busca la dimensió de la ciutat i de lligar els barris del voltant i alhora de donar una importància metropolitana en aquest espai emblemàtic per la ciutat." Tot plegat té un cost estimat de 30 milions d'euros. A l'equip guanyador se li encarregarà ara que redacti l'avantprojecte, feina que es farà durant el 2014 mentre a Glòries s'avança en la desconstrucció del tambor. No serà, per tant, fins al proper mandat, a partir de 2015, quan es començarà a donar forma al nou parc. Les obres s'executaran per fases i per veure'l tot complet caldrà esperar a tenir llest el túnel de la Gran Via, l'any 2018. Us ho ha explicat des de la plaça de les Glòries, Marc Garcia.

El projecte guanyador per a les futures Glòries és l’anomenat Canòpia urbana, que recupera part de l’antic rec Comtal i hi incorpora un mirador elevat amb vistes sobre el parc, on la vegetació es difumina fins a la Meridiana. En el tram de la plaça, la Diagonal serà un espai per a vianants i la Gran Via anirà soterrada. S’ha confirmat, a més, que la perforació del túnel començarà el primer semestre de 2015.

Un jurat format per experts i representants veïnals ha escollit finalment, i després de quatre dies de deliberacions, el projecte Canòpia urbana per a la reforma de les plaça de les Glòries. L’ha realitzat un estudi francès, Agence Ter, conjuntament amb la gironina Ana Coello de Llobet, que té el despatx al Poblenou. El verd hi juga un paper més urbanístic que decoratiu, raó per la qual el president del jurat, Jaime Lenier, ha dit que la proposta guanyadora “és més d’ecoarquitectura que d’egoarquitectura”.

L’aposta dels dos estudis d’arquitectura és fer de les Glòries la peça central de l’eix verd que unirà l’eix Trinitat, Sagrera i Ciutadella. El projecte permetrà donar continuïtat a la Diagonal -que es convertiria en un camí exclusiu per als vianants- i la Meridiana, alhora que preveu concentrar el transport públic a la zona sud de la plaça, on es troba el Disseny Hub Barcelona. A més, deixa oberta la possibilitat d’una futura connexió del tramvia, la Línia 1 del metro i la nova xarxa de bus. La finalitat és que la plaça es converteixi en símbol del desplaçament cap a l’est del centre de gravetat de la ciutat.

L’alcalde, Xavier Trias, que ha presidit l’acte d’obertura del sobre amb la proposta guanyadora, ha destacat que Canòpia urbana deixa palès que Barcelona “ja no és la ciutat dels cotxes” i dóna prioritat als vianants, el verd i el transport públic. Trias, però, ha recordat que el projecte encara no és definitiu i, per tant, els arquitectes hauran d’escoltar, ara, els veïns de la zona. El calendari preveu que l’equip guanyador redacti, aquest any, l’avantprojecte d’urbanització de l’espai públic, que s’executarà en el proper mandat.

La proposta guanyadora té un cost de 29,9 milions d’euros i preveu la possibilitat d’executar-se en sis fases diferents, entre 2015 i 2018, fins que la construcció del túnel central que ha de travessar el subsòl de la plaça permeti acabar els treballs de la superfície.

Tant aquesta com la resta de propostes han estat elaborades per diversos equips d’arquitectes, que les han presentades de forma anònima, i que proposen solucions per reformar l’espai de 13 hectàrees després de l’enderroc del nus viari. Els 10 estudis van ser seleccionats d’un total de 55 equips que optaven al concurs. La tria la va fer un jurat presidit per l’arquitecte Jaime Lerner i format per 12 experts de diferents disciplines i dos representants veïnals.

La reforma de les Glòries

El 16 de novembre van començar les obres del projecte de reforma de la plaça amb l’enderroc de l’anella viària. Aquest mes de febrer comença una segona fase en què ja es procedirà a l’enderroc del tambor. Els treballs s’executaran fins a l’octubre de 2014, moment en què ja no hi haurà tambor i la Gran Via, en espera de fer el túnel, passarà de forma provisional per damunt de la plaça. Totes les actuacions tenen un cost de 36 milions d’euros.

L’enderroc de l’anella preveu acumular més de 45.000 metres cúbics de sauló i 17.800 metres cúbics més de formigó. Bona part d’aquest material no abandonarà la plaça, ja que s’usarà per reomplir els entorns, com ara l’antic solar dels Encants, i anivellar tot l’espai.