Tret de sortida a la campanya de les eleccions municipals del 2019 del 26 de maig. A la mitjanit ja han pogut començar a demanar el vot per ser el proper alcalde de Barcelona. Si t’has perdut com ha començat aquesta cursa pels comicis, aquí pots recuperar-ho. A més, t’expliquem on seran els candidats aquest divendres, primer dia oficial de campanya i qui els acompanyarà.

Cinc candidats que es veuen guanyadors

L’alcaldessa i candidata a la reelecció, Ada Colau (Barcelona en Comú), ha iniciat la campanya electoral des del barri de Sant Antoni. Colau s’ha mostrat optimista i convençuda que guanyarà les eleccions municipals, però ha reclamat més suports el 26 de maig. També ha fet balanç dels últims quatre anys i ha recordat que, tot i el mandat dificultat per una “dura oposició”, ha pogut tirar endavant l’elèctrica o el dentista municipal i la reserva del 30 % per a habitatge protegit.

Amb un llaç groc i una cadira buida. La número dos de Joaquim Forn i Junts per Catalunya (JxC),  Elsa Artadi, ha volgut fer palès que el candidat de la formació es troba a la presó de Soto del Real mentre dura el judici al procés. Des del primer moment, Artadi s’ha fixat directament en l’actual alcaldessa i ha dit que “fa quatre anys que Colau deia en un míting al Carmel que Trias era l’alcalde de la màfia, i era una mentida que la va ajudar a ser alcaldessa”.

candidats barcelona eleccions municipals 2019

Manuel Valls, candidat de Barcelona pel Canvi – Ciutadans, ha començat la campanya de les eleccions municipals del 2019 presentant-se com “el canvi que necessita Barcelona”. Assegura que la seva candidatura és l’única que pot aconseguir posar fi “al camí de deteriorament i de pèrdua d’oportunitats” que, diu, es troba la ciutat amb el govern d’Ada Colau.

Ernest Maragall (ERC) ha encetat la campanya des de la platja del Bogatell, on ha assegurat que vol aprofitar “el vent republicà” que va començar el 28-A. Maragall, que per primera vegada ha presumit de cognom, s’ha mostrat optimista gràcies als bons resultats que li auguren les enquestes: “Guanyarem aquestes eleccions, tingueu-ho clar”. El republicà ha assenyalat Ada Colau (BComú) com a rival a batre i ha fet una crida a concentrar el vot independentista i d’esquerres: “Els únics que podem guanyar a Colau som nosaltres”.

I si Esquerra ha reivindicat els resultats de les generals a Catalunya i Barcelona, el PSC ha fet lluir al Besòs i el Maresme la victòria de les generals a Espanya. El seu candidat, Jaume Collboni, ha vaticinat que al 26-M l’alcaldia tornarà a ser socialista: “Sortim a guanyar aquestes eleccions”. Segons ell, l’alcaldessa, Ada Colau, ha estat durant el mandat “més pendent del procés que de resoldre els problemes de la gent”. Tot i l’ambient festiu, l’estat de salut de l’exvicepresident del govern Espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba ha marcat els parlaments de l’acte.

PP i la CUP, els decisius i imprescindibles

Josep Bou, candidat del PP a Barcelona, no es veu guanyador, però ha advertit que si el PP no entra a l’Ajuntament, Barcelona quedaria “coixa”. Bou ha estat envoltat de prop d’un centenar de simpatitzants i militants del PP i s’ha compromès a aconseguir una Barcelona lliure de “populismes, de manters, de separatistes i de llaços grocs”. De fet, el seu lema per a la campanya és “BCN lliure”.

Des de la CUP, Anna Saliente, ha anunciat que “no volem càrrecs, no volem cadires, volem revertir la marca Barcelona”. Ho ha fet acompanyada d’Eulàlia Reguant, que ha estat regidora cupaire a l’Ajuntament, que ha reivindicat la seva presència al consistori amb un “quan hi som l’Ajuntament vira a l’esquerra”.

I, avui, què fan els candidats a Barcelona?

Tots ells es preparen per el primer gran debat que els encararà en un escenari televisiu. És el debat organitzat per betevé i la FAVB, que es podrà seguir en directe, per betevé a partir de les 21.45 h. Al matí, i a primera hora de la tarda, però, molts aprofiten per tenir presència a la ciutat. Aquesta és la seva agenda de campanya.

debat candidats barcelona eleccions municipals 2019

  • Ada Colau (Barcelona en Comú)

Aquest divendres s’espera que Colau presenti propostes sobre nous desenvolupaments urbanístics des de la Passera del Molinet, a tocar de Santa Coloma de Gramenet. Ho farà acompanyada de la número tres, Janet Sanz.

  • Elsa Artadi (Junts per Catalunya)

Elsa Artadi serà a l’Agència Catalana de Notícies a les 12 h, un acte en què finalment no podrà participar Joaquim Forn, ja que la Junta Electoral Central n’ha rebutjat la participació al·legant que la sala està ocupada a aquesta hora.

  • Manuel Valls (Barcelona pel Canvi – Ciutadans)

Manuel Valls es pren el matí lliure i reapareixerà a la tarda, a les 19 h amb un “street meeting” amb la diputada electa Inés Arrimadas, de Ciutadans, el primer acte amb el suport de la formació taronja de campanya.

  • Ernest Maragall (ERC)

Està previst que aquest divendres Ernest Maragall visiti Oriol Junqueras a la presó de Soto del Real.

  • Jaume Collboni (PSC)

Jaume Collboni espera la plana major dels socialista amb la presència del recent guanyador de les eleccions generals del 2019, Pedro Sánchez. Serà un acte a Nou Barris, feu tradicionalment socialista de Barcelona.

  • Josep Bou (PP)

El PP es passejarà pels carrers de Ciutat Vella. El candidat Josep Bou parlarà sobre la seguretat a Barcelona en un dels barris més problemàtics i que genera més preocupació als veïns per la presència, sobretot, dels narcopisos.

  • Anna Saliente (CUP)

I la CUP aposta per un acte veïnal al barri del Fort Pienc, a l’Eixample, un acte del qual encara no ha donat més detalls.