Un llaç groc en una cadira buida. Ha estat la manera de fer palès que el cap de llista de Junts per Catalunya (JxC) a les eleccions municipals del 2019Joaquim Forn segueix empresonat a Soto del Real mentre dura el judici contra el procés. El protagonisme en l’inici d’aquesta campanya l’ha assumit la número dos de la formació, Elsa Artadi, que des del primer moment ha entrat en el cos a cos amb l’actual alcaldessa, Ada Colau. Així, Artadi ha recordat que, coincidint amb la publicació d’una informació al diari ‘El Mundo’, que “era de les clavegueres de l’Estat”, ha dit, “tot just aquest dijous fa quatre anys que Colau deia en un míting a Nou Barris que Trias era l’alcalde de la màfia, i era una mentida que la va ajudar a ser alcaldessa”, i ha retret a Colau que “per això mai no ha demanat perdó “.

En aquest sentit, Artadi ha posat sobre de la taula allò que pronostiquen algunes de les darreres enquestes: el quasi empat tècnic entre ERC i BComú, segons el CIS. Artadi ha assenyalat que en aquestes eleccions “hi ha perill de tripartit“, i ha concretat que “qualsevol vot que vagi a ERC o el PSC és un vot per al tripartit que pot tornar a fer alcaldessa Colau“. De fet, la número dos ha acusat els republicans de “ser el recanvi, i no pas el canvi” per a la ciutat perquè són “els que s’ofereixen a Colau”.

D’enquesta també n’ha parlat l’exalcalde Xavier Trias, que criticat que fa unes setmanes “deien que aconseguiríem cinc regidors” mentre que ara, ha afegit, “ens en donen set, i en traurem nou o 10”, ha rematat.

“En Joaquim no el faran callar”

Un dels moments més emotius ha estat quan els 41 integrants de la candidatura de JxC han pujat dalt de l’escenari. Tots menys el cap de cartell, Joaquim Forn, de qui la número dos, Elsa Artadi, ha mostrat el retrat de campanya. La parella de Forn, Laura Masvidal, ha intervingut una estona després i ha dit que “un cop més em toca a mi, i no és just, però en Joaquim no el faran callar“. Tanmateix, ha destacat que el 26-M “més que els programes, ens hi juguem el marc en el qual fer-los possible, i això vol dir votar els candidats represaliats: Forn a Barcelona i Puigdemont a Europa”.

Des de Waterloo, via satèl·lit

Des de Waterloo hi han intervingut tres dels protagonistes de les darreres hores, sobre si serien candidats a les eleccions europees: Clara Ponsatí, Toni Comín i el cap de cartell, Carles Puigdemont. Així, ha dit que “ens volen silenciats, empresonats i exiliats” i ha retret que JxC és “la llista a apartar, som la llista que més els molesta“. Per aquest motiu ha reclamat una “veu forta a Europa”.

La candidatura ha rebut, a l’inici de l’acte, la negativa de la JEC perquè Joaquim Forn participi en la primera de les tres intervencions previstes en la campanya, aquest divendres a l’Agència Catalana de Notícies.