Coincidint amb l’increment de brots a Barcelona i a les portes de les noves restriccions per evitar una segona onada, la d’aquest divendres ha estat una jornada marcada per les compareixences. Primer, la del govern català per anunciar les mesures noves a l’àrea metropolitana; després, la del govern municipal per valorar-les. La situació actual de l’epidèmia no ha fet més que evidenciar diferències de criteri, de raonament i d’argumentació entre un govern i altre. A més, l’alcaldessa, Ada Colau, ha intensificat les crítiques a l’executiu de Quim Torra per la gestió dels rastrejadors de la covid-19.

La primera de les diferències rau en si cal quedar-se o no casa els pròxims dies. Malgrat que no s’ha decretat cap confinament domiciliari, l’executiu ha fet una crida a la ciutadania perquè no surti de casa sempre que sigui possible. “Es recomana que la sortida del domicili es faci en els casos imprescindibles: anar a treballar, assistir als centres de salut o comprar alimentació i productes bàsics”, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés; una afirmació que el govern municipal ha evitat reproduir.

Barcelona, avui dia, no està confinada. S’ha de dir clarament”, ha destacat Colau. Hores després de la compareixença de la Generalitat, l’alcaldessa ha recordat que la resolució catalana recull que sí que es poden fer activitats, sempre amb limitacions d’aforament i sota la recomanació d’anar “amb el nucli de convivència més estret“.

Les crítiques pels rastrejadors pugen de to

Tothom ha vist que el govern ha arribat tard a Lleida, al Segrià i també a l’àrea metropolitana“. D’aquesta manera, Ada Colau ha lamentat la gestió que la Generalitat està fent a hores d’ara de l’epidèmia. L’acusa de no reaccionar a temps davant dels brots i ha tornat a criticar la manca de recursos per rastrejar correctament els contactes dels positius. “Hem sentit la Generalitat els primers mesos de la crisi queixar-se de no ser l’autoritat competent per actuar amb celeritat. Ara és la Generalitat la màximament competent per detectar i rastrejar”, ha volgut recordar l’alcaldessa.

Colau ha anat més enllà i ha denunciat que les deficiències en el rastreig dels contactes han estat en part responsables de l’increment dels positius. “Feia dies que el rastreig no es feia adequadament. Si s’hagués fet bé, potser no hauria calgut prendre mesures de restricció d’activitats“, ha dit. Hores abans, la consellera de Salut ha volgut defensar-se de qualsevol acusació al respecte. “Això ni és perfecte ni és fàcil” quan, diu, els contagis es tripliquen d’una setmana a l’altra. En aquest sentit, ha assegurat que es faran “tots els reforços” que calguin per garantir un bon rastreig.

A més d’aquests retrets, el govern municipal lamenta haver rebut la resolució del Procicat amb menys antelació de la volguda. Per això, ha demanat una reunió urgent amb el govern català.