L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que lideri “amb urgència” un pacte d’estat pel dret a l’habitatge per afrontar la crisi social i econòmica pel coronavirus. Entre les mesures que hauria d’incloure aquest pacte, Colau ha reclamat que s’allargui mig any més la moratòria per suspendre els desnonaments durant sis mesos que es va decretar amb l’estat d’alarma per a famílies vulnerables.

“No sortirem d’aquesta crisi si no afrontem de manera valenta les polítiques d’habitatge”, ha sentenciat l’alcaldessa, que s’ha ofert a Sánchez per col·laborar en el pacte, que hauria d’incloure totes les administracions. Colau ha proposat també reduir al mínim la fiscalitat per als empresaris que facin habitatge protegit i de lloguer, i que es penalitzi l’especulació. L’alcaldessa ha traslladat aquesta petició per carta al president espanyol.

2,5 M € més en ajuts per pagar el lloguer

En els últims dos mesos, l’Ajuntament ha atès 28.000 consultes sobre habitatge, el 60 % de les quals centrades en dificultats per pagar el lloguer a causa de la covid-19. Per tot plegat, la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha anunciat que a la partida de 10 M € en ajuts per pagar el lloguer, el consistori farà una aportació extraordinària de 2,5 M € per a les famílies amb dificultats per culpa de la crisi del coronavirus.

“No pot ser que en la nova normalitat hi hagi una allau de desnonaments”, ha advertit Martín, que ha proposat modificar la llei sobre desnonaments per introduir la mediació obligatòria i la coresponsabilitat dels grans propietaris. L’Ajuntament també reclama a l’Estat i a la Generalitat més inversió en promocions de lloguer. “A l’estat no s’han fet els deures en habitatge en 40 anys, tenim l’oportunitat de fer un canvi de paradigma”, ha sentenciat Colau.